Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Ogi Radivojević

Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije...

Thread Tools Display Modes
Old 05-09-2007, 12:01 AM   #1
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Question Bregovic...

Zanimaju me neke stvari u vezi Bregovica pa rekoh ti si snjim proveo dosta vremena...

1. Da li on sam komponuje
2. Da li on radi ili mu neko radi aranzmane
3. Gde radi i ko mu radi produkciju

Od njega bih izdvojio Arizona Dream - In the death car i Old home movie posto mi se to cini najbolje od njega (Bijelo Dugme je druga prica)...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline  
Old 05-09-2007, 01:13 AM   #2
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Bregovic...

Da, mislim da sam sa njim proveo vise vremena nego sa bilo kim u zivotu (12 - 13 godina, svaki dan...)

Goran ima prilicno jedinstven nacin rada... komponuje sam, iako to ne izgleda uvek tako. Svaki "input" (melodiju, ritmicku frazu, harmonski obrt, instrument, atmosferu) sa bilo kog izvora (radio, kafana, proba, zezanje, greska...) prevede u sebi razumljivu logiku i iz toga nastaju kosturi tih njegovih kompozicija...

Sto se aranzmana tice, tu je slicna prica... pravi veliku razliku izmedju ARANZERA i ORKESTRATORA. On odlucuje o estetici aranzmana, kojim instrumentima zeli da se "oslika" numera, kakva je forma kompozicije, itd., a orkestrator je tu da sve to sprovede u delo...

Snima uglavnom u svom studiju i sam producira svu muziku koju pravi...

"Arizona Dream" je odlicna ploca...medju muzickim kriticarima u Evropi vazi za jednu od najznacajnijih u novoj elektronskoj muzici. Mislim da je ona najozbiljnije radjena (uz "Tales and songs from weddings and funerals"), sto se tice priprema, snimanja i koncepta...

Sto se mene tice, uspeo sam da razumem taj njegov sistem razmisljanja i estetike u muzici i imao sam potpunu slobodu u donosenju tih muzickih "odluka"...
Ogi is offline  
Old 05-09-2007, 01:25 AM   #3
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Svaka cast za posten odgovor.
LACKY is offline  
Old 05-09-2007, 10:31 AM   #4
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Goran ima prilicno jedinstven nacin rada... komponuje sam

...sam producira svu muziku koju pravi...
hmm... prijatelju ako je to sve tako ja cu da se OBESIM....

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline  
Old 05-09-2007, 03:02 PM   #5
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Nemoj da se besis, jos si mlad...

Ne znam kako ti definises komponovanje i produciranje, ali - veruj mi na rec, on to radi SAM.
Ogi is offline  
Old 05-09-2007, 03:13 PM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ma jok to mu rade sve drugi, nemoj da ga stitis sram ga bilo.
LACKY is offline  
Old 05-09-2007, 03:47 PM   #7
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Mislim da ste pogresno razumjeli srce...Mozda je covjek rekao to u fazonu: Radi sve sam, ja to nikada necu umjeti, idem da se besim !

A mozda ja sve vas ne razumijem .

diviner is offline  
Old 05-09-2007, 05:27 PM   #8
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Ma jok to mu rade sve drugi, nemoj da ga stitis sram ga bilo.
Da, bije ga takav glas...
Nazalost, ljudi - koji su makar jednom sedeli sa njim za stolom, ili bili u blizini kad se nesto radilo - vole sebi da pripisu razne zasluge, koje su daleko od realnosti i njihovih mogucnosti...
Da je tako, svi ti "drugi, koji sve rade umesto njega" bi vec sledeci dan bili Bregovic - uspesni u svakom smislu... ja ne znam ni za jednog...
Ogi is offline  
Old 05-09-2007, 05:31 PM   #9
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Mislim da ste pogresno razumjeli srce...Mozda je covjek rekao to u fazonu: Radi sve sam, ja to nikada necu umjeti, idem da se besim !

Izvinjavam se ako je receno u tom kontekstu...
Bez obzira - nemoj da se besis...
Ogi is offline  
Old 05-09-2007, 05:54 PM   #10
symbiont
Junior Member

symbiont's Avatar

Kad je vec o Bregovicu rijec,Ogi care smatras li da je tvoja muzika jako obojena tim Bregovic feelingom,mislim na stvari koje si radio solo,da li je to uradjeno svijesno ili nesvijesno,iskreno meni se jako svidja ali sam znao cuti komentare da je to previse slicno njegovoj muzici i da zelis biti on.Pozz
symbiont is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules