![]() |
Bregovic...
Zanimaju me neke stvari u vezi Bregovica pa rekoh ti si snjim proveo dosta vremena...
1. Da li on sam komponuje 2. Da li on radi ili mu neko radi aranzmane 3. Gde radi i ko mu radi produkciju Od njega bih izdvojio Arizona Dream - In the death car i Old home movie posto mi se to cini najbolje od njega (Bijelo Dugme je druga prica)... |
Re: Bregovic...
Da, mislim da sam sa njim proveo vise vremena nego sa bilo kim u zivotu (12 - 13 godina, svaki dan...)
Goran ima prilicno jedinstven nacin rada... komponuje sam, iako to ne izgleda uvek tako. Svaki "input" (melodiju, ritmicku frazu, harmonski obrt, instrument, atmosferu) sa bilo kog izvora (radio, kafana, proba, zezanje, greska...) prevede u sebi razumljivu logiku i iz toga nastaju kosturi tih njegovih kompozicija... Sto se aranzmana tice, tu je slicna prica... pravi veliku razliku izmedju ARANZERA i ORKESTRATORA. On odlucuje o estetici aranzmana, kojim instrumentima zeli da se "oslika" numera, kakva je forma kompozicije, itd., a orkestrator je tu da sve to sprovede u delo... Snima uglavnom u svom studiju i sam producira svu muziku koju pravi... "Arizona Dream" je odlicna ploca...medju muzickim kriticarima u Evropi vazi za jednu od najznacajnijih u novoj elektronskoj muzici. Mislim da je ona najozbiljnije radjena (uz "Tales and songs from weddings and funerals"), sto se tice priprema, snimanja i koncepta... Sto se mene tice, uspeo sam da razumem taj njegov sistem razmisljanja i estetike u muzici i imao sam potpunu slobodu u donosenju tih muzickih "odluka"... |
Svaka cast za posten odgovor.
|
Quote:
|
Nemoj da se besis, jos si mlad...;)
Ne znam kako ti definises komponovanje i produciranje, ali - veruj mi na rec, on to radi SAM. |
Ma jok to mu rade sve drugi, nemoj da ga stitis sram ga bilo.
|
Mislim da ste pogresno razumjeli srce...Mozda je covjek rekao to u fazonu: Radi sve sam, ja to nikada necu umjeti, idem da se besim ! A mozda ja sve vas ne razumijem :) . |
Quote:
Nazalost, ljudi - koji su makar jednom sedeli sa njim za stolom, ili bili u blizini kad se nesto radilo - vole sebi da pripisu razne zasluge, koje su daleko od realnosti i njihovih mogucnosti... Da je tako, svi ti "drugi, koji sve rade umesto njega" bi vec sledeci dan bili Bregovic - uspesni u svakom smislu... ja ne znam ni za jednog... |
Quote:
Izvinjavam se ako je receno u tom kontekstu... Bez obzira - nemoj da se besis...:) |
Kad je vec o Bregovicu rijec,Ogi care smatras li da je tvoja muzika jako obojena tim Bregovic feelingom,mislim na stvari koje si radio solo,da li je to uradjeno svijesno ili nesvijesno,iskreno meni se jako svidja ali sam znao cuti komentare da je to previse slicno njegovoj muzici i da zelis biti on.Pozz
|
All times are GMT +1. The time now is 01:57 AM. |