Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2012, 08:23 AM   #1
tomoooo
Junior Member

tomoooo's Avatar

Default studer 169 mic pre

dragi kolege studija?i,

imam priliku doci u posjed 2 rackirana mic pre modula iz studer 169 miksete pa bih molio osobe koje imaju iskustva s doticnim preampovima da napisu dojmove o kvaliteti zvuka te s kojim preampovima su tonalno usporedivi(opet na temelju iskustva)

hvala unaprijed na vasim odgovorima
Old 09-03-2012, 10:37 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: studer 169 mic pre

ja uzeo jedan komad na probu, i .. oduševio se.. Ne znam po kojoj ceni tebi stiže, ali ja sam ga dobio po veoma povoljnim uslovima, i uradio ozbiljno poredjenje sa rackiranim MCI MJH500 i starim Focusrite green voiceboxom... Focus, iako je nedavno "oduvao" jeftini JoeMeeq OneQ, ipak mora ići kući u ovoj konstelaciji.. tako da je borba u finalu ostala sa MCI vs Studer.. Radio sam test sa 2 mikrofona (SM7b i AT4050), i dva razlčita pevača po tipu grla, i rezultati su manje više uniformni - Studer radi odlično, nimalo lošije nego MCI, ima drugačiji karakter naravno, blago je prezentiji i stidljiviji u midrangeu (što je perceptivno možda zapravo ista stvar).. eventualno je MCI u par (nekonzistentnih) slučajeva, se dojmio za nijansu naglašeniji u low-endu (što je opet možda posledica odsustva hi range-a u odnosu na Studer). Svakako bi najradije imao oba u svojoj kolekciji (što opet i nije nemoguće u nekoj budućnosti), ali sam zasad sebi uzeo Studera kao siguricu, obzirom da baš taj njegov karakter mid-hi dosta odgovara mojoj čestoj upotrebi oba navedena mikrofona - prirodno mi svetli SM7B i prirodno mi krije ionako relativno midlaški AT4050
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2012, 11:34 PM   #3
alen
VIP Member

alen's Avatar

Posle nekoliko dana evo da i ja iznesem iskustvo sa studer preampom,doduse sa samo jedne sesije do sada.Dosli smo do primerka A-779,malog broadcast miksera,6 mic inputa,6 linijskih balansiranih(sve XLR) ili 12 mono nebalansiranih(RCA).Ima outpute sa svih 6 kanala,nebalansirane veze,zasebne pre feder+post eq ili postfader+EQ RCA izlaze.Po netu sam se na nekoliko mesta informisao da je to isti preamp kao u nekoliko studer miksera iz tog perioda,izmedju ostalih i 169 miksera.Valjda je a-779 nesto stariji,razlika je u ekvilajzeru i generalnim razlikama u sabirnicama ali je preamp identican.Ako sam dobro informisan.
Sve u svemu,nisam znao sta da ocekujem od tih prempa,u kakvom su stanju elektroliti i ostala elektronika,gledao sam da zaobidjem sva sabiranja signala i izveo 6 pre fader outputa dirketno u emu-1820m.Sniman je jedan rok bendic,svirka na groove,kick,snare,overi,vokal i gitara su isli kroz studer,bas DI kroz UA610 i to mi je odmah na prvu zazvucalo mrak!Gotovo kao smiksan materijal u odnosu na cemu sam do sada snimao(profire2626,uz napomenu da ne pljujem doticne preampe).Iako kazu da EQ sa njih nije u rangu samog preampa,nemam valjanog iskustva da to procenim ali izbor frekfencija mi je sasvim odgovarajuci,20HZ dole i 20KHZ gore,cisto samo za tonal shaping,AIR efekat na visokima i SUB dole,recimo za kick,skroz upotrebljivo.Na kick-u sam sa d-112 postavljenim prilicno blizu udarca bata,opustenijim dizanjem tih 20HZ dobio prirodan sub kakav sam morao loviti sa ns-10 drajverom.Prijatan i zaobljen ton bez ikakve kompresije.Gore,sa 20KHZ se nisam previse igrao jer su mi sami preampi,na prvu delovali svetliji od onih na kojima sam radio do sada,pa nisam puno eksperimentisao u nameri da mi udje u uvo flat preamp.Ne znam u kakvom su stanju elektroliti ali preamp takav kakav jeste radi odlicno,bar za moja skromna dosadasnja iskustva.Mislim da imaju oko 60db gaina,i vise nego dovoljno da poteraju SM-7b.Sam preamp mi je na prvu zazvucao svetliji ali tih 6 kanala sabranih u racunaru zvuce totalno prirodno u visokima.Nisam do sada imao iskustva sa preampima ovog nivoa,bar ne u tolikom broju istovremeno.Snimak mi je iz mesta,bez ikakvih intervencija van studera zazvucao audiofilski.Doduse,snimanoj muzici je odgovarala takva neutralna priroda preampa.Narednih dana bi trebao snimati brzi i agresivniji bend, imacu ih priliku testirati u funkciji API preampa pa cu preneti iskustva...

Last edited by alen; 18-03-2012 at 06:14 AM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2012, 01:18 AM   #4
alen
VIP Member

alen's Avatar

Evo isecka snimanog materijala,sa minimalnom postprodukcijom.Svirka na groove, u poprilicno maloj prostoriji,bubanj,bas,gitara,klavijatura i vokal.Sve je close-miking,bez room mikrofona.Kanali:

1.Kick – D112 – Studer A779 – Emu1820m
2.Snare – SM57 – Studer A779 – Emu1820m
3.Hihat – Sen MD441 – Maudio2626 – Emu1820m ADAT
4.3xToms – 3xAT drum set – Maudio2626 – Emu1820m ADAT
5.OH left – c451b – Studer A779 – Emu1820m
6.OH right – c451b – Studer A779 – Emu1820m
7.Bas – DI UA Solo610-Emu1820m
8.Git – SM57 – Studer A779 – Emu1820m
9.Vocal – SM-7b – Studer A779 – Emu1820m
10.Keys – Maudio 2626 – Emu 1820m ADAT

http://dl.dropbox.com/u/26915205/stu...onstration.wav

Last edited by alen; 18-03-2012 at 05:53 AM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2012, 07:07 AM   #5
rockatansky
Junior Member

rockatansky's Avatar

da li koristiš studerove direkt outpute ,jer mi izgledaju kao chincevi?
rockatansky is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2012, 03:00 PM   #6
alen
VIP Member

alen's Avatar

da,cincevi,nebalansirana veza pa direktno u karticu.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules