Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-02-2011, 08:29 PM   #1
ajoe
Junior Member

Default Pitanja za Mr. DaBear

Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?

Imam jos pitanja ali da ne preteram za prvi put i prvi post na forumu
ajoe is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2011, 08:58 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
Originally Posted by ajoe View Post
Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?

Imam jos pitanja ali da ne preteram za prvi put i prvi post na forumu
auuuuuu...gde me nadje???? Pa ja nisam toliko tehnicki potkovan.
Meni je glavna alatka uvek bilo moje uvo!

Svaki instrument treba da sedi u svom "dzepu" , kako kazu. Ovde oduzmes od jednog i napravis mesto za drugi. Ja nikad nisam stavljao prvi kik koji naleti pa ga farbao posle. Uvek sam trazio zvuk kika koji mi je bio najblizi onome sto sam imao u glavi, isto i za bass..
Najvaznije mi je bilo da se "glavne note" basa ritmicki poklapaju sa nogom (ukoliko nije 4x4 beat..) Ja nekako odmah cujem da li farbe rade zajedno...

Znam da neki ljudi odmah seku sve ispod 40hz, maltene na slepo...da "ociste" to dole....licno, skoro sam imao dobar primer..radio nesto kuci, sve zvucalo OK, otisao u studio pustio na velike i cones iskacu ko ludi na bas sintiju!! Odma je pao cut od 45hz...i cone se smirio odmah..heheh

kompresija hoce da smanji i pojede zvuk...doda punch, ali nekako smanji..zato svi "podvlace" nekompresovane stvari ispod, da podbljavaju. Puno njih izvlaci paralelne izlaze a mikseti (duplo jaci signal i nema faze)..to je stari trik..a u DAW-u...provuku traku kroz nesto (analogno, usnime opet) i onda je podvuku ispod...onda nema problema sa fazom..

a layerovanje - tu sve na uvo...zavsi sta trazis! Jedan zvuk doda body, drugi vrh itd...ti odaberes u skladu sta ti treba u pesmi...
Pravi izbor zvukova je pola posla !!! Uzmi neku pesmu i zamisli je sa drugim zvukovima, makar to bio zvuk ili dva i vise nece raditi dobro!!

ali pravilo je da nema pravila. Sve moze - samo da zvuci dobro na kraju - a kako se doslo do toga nije bitno !!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2011, 10:17 PM   #3
ajoe
Junior Member

Mrzim to pravilo da nema pravila
Salim se,ali svaki put nailazim na odgovore koji na kraju imaju pomenuto pravilo!!
Poenta je u stvari da bi se nesto naucilo mora da se vezba i isprobava, a ne kao ja samo skupljaju teze i ceka da se znanje "nagomila"
Eye opener,hvala mnogo
Old 24-02-2011, 11:02 PM   #4
ajoe
Junior Member

Imao bih jos jedno pitanje:
Kako ljudi postizu tako duboke i ciste bas zvukove?
Npr http://soundcloud.com/therealsupersk...perskank-remix
Sine wave ispod kick-a ili basa? Probao sam nekoliko puta ali mi nije uspevalo. Dugo to pokusavam i nasao sam neke tutorijale (npr http://audio.tutsplus.com/tutorials/...th-sine-waves/) ali to nije to...
Help Mr. Bear???
Old 25-02-2011, 05:09 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

osecam sindrom nestrpljivosti....
Ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N E M O Z E !! (nikako)
Pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na PC-ju...

Puno ljudi se iz hobija bavi muzikom, misleci da je sve sad lako izvodljivo...mozda zazvuci slicno, ali nije ni blizu dobro kao prava stvar.

I sve te fore tipa, paralelna kompresija, notch here, notch there, itd itd nema veze ako je materijal los !!!! Nema spasa...
Old 26-02-2011, 12:33 AM   #6
ajoe
Junior Member

Nije nestrpljenje, bas naprotiv, nisam zacrtao nikakve ciljeve sem da ucim!! Samo sam za neke stvari bio neodlucan, tj nisam znao kako treba da se rade!!

Hvala u svakom slucaju

Last edited by ajoe; 26-02-2011 at 04:39 PM.
Old 26-02-2011, 11:09 AM   #7
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by dabear View Post
osecam sindrom nestrpljivosti....
ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N e m o z e !! (nikako)
pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na pc-ju...

Puno ljudi se iz hobija bavi muzikom, misleci da je sve sad lako izvodljivo...mozda zazvuci slicno, ali nije ni blizu dobro kao prava stvar.

I sve te fore tipa, paralelna kompresija, notch here, notch there, itd itd nema veze ako je materijal los !!!! Nema spasa...
+1
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2011, 09:39 PM   #8
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
...

?iva istina ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 03:47 AM   #9
ajoe
Junior Member

Ali dobro ljudi, ko je pominjao los materijal uopste??
I semplove koje sam pravim renderujem u wav a onda convertujem u flac format, a radim skoro iskljucivo sa 320kbps aiff fajlovima. To sto se tice kvaliteta ulaznog i izlaznog materijala.
Kad sam poceo da se interesujem za produkciju poceo sam da ucim i o muzickoj teoriji pa i na tom polju nisam bez podloge, tako da ne znam odakle cela ta premisa o losem materijalu?!

Prosto je neverovatno kako ljudi drugacije reaguju kad ih pitas na nasem jeziku i na engleskom. Noisia, Laidback Luke i Benno de Goeij, vrhunske face elektronske muzike, svi svestrano hoce da pomognu i ne mrzi ih da pisu odgovore po pola strane a nasi ce uvek samo nekako da te spustaju, kao da ih ti ugrozavas time sto mozda nesto naucis od njega i da ce on da ostane bez posla ako ti otkrije kako nesto lakse da uradis (znaju svi verovatno poznatog naseg producenta, dobitnika MTVEur nagrade). A primetio sam da samouki ljudi uvek sve hoce da podele sa drugima, dok oni koji su dobili sazvakano od nekoga ne.
Old 27-02-2011, 08:02 AM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by ajoe View Post
Ali dobro ljudi, ko je pominjao los materijal uopste??
I semplove koje sam pravim renderujem u wav a onda convertujem u flac format, a radim skoro iskljucivo sa 320kbps aiff fajlovima. To sto se tice kvaliteta ulaznog i izlaznog materijala.
Kad sam poceo da se interesujem za produkciju poceo sam da ucim i o muzickoj teoriji pa i na tom polju nisam bez podloge, tako da ne znam odakle cela ta premisa o losem materijalu?!

Prosto je neverovatno kako ljudi drugacije reaguju kad ih pitas na nasem jeziku i na engleskom. Noisia, Laidback Luke i Benno de Goeij, vrhunske face elektronske muzike, svi svestrano hoce da pomognu i ne mrzi ih da pisu odgovore po pola strane a nasi ce uvek samo nekako da te spustaju, kao da ih ti ugrozavas time sto mozda nesto naucis od njega i da ce on da ostane bez posla ako ti otkrije kako nesto lakse da uradis (znaju svi verovatno poznatog naseg producenta, dobitnika MTVEur nagrade). A primetio sam da samouki ljudi uvek sve hoce da podele sa drugima, dok oni koji su dobili sazvakano od nekoga ne.
???? Zasto svoje Wav samplove renderujes u FLAC i 320kb materijal?????
Samplovi a i ceo materijal koi se snima treba da ostane u WAV formatu sve vreme, 16BIT,24 BIT/ 44,1 / 48 ,...a posle ga ti pretvaraju u mp3 / flac . 320 / 192 it ZA SLUSANJE preko kompjutera / interneta itd... bas cudno..
Ja ne znam nikoga da to radi.

A kod "materijala" sam mislio na muziku / pesmu / kompoziciju....

sto se tice stranih producenata, oni su dokoni, pa imaju vremena da pisu.
he he ..zezam se,,,niko se ne oseca ugrozenim. Vec je sve toliko ugrozeno, sto se tice muzike da ne znam ko da se pojavi nemoze nista da promeni.

Danas samo, svi samo nesto pitaju..a niko nista ne radi.
Uposte nije lako odgovoriti na pitanje tipa:

"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules