Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2006, 12:53 PM   #1
Guta
Junior Member

Default NS10 blizu crt monitora - kako da izbegnem izobličenje?

Ajde pomagajte sad... Imam nov raspored u prostoru i nemam drugo re?enje nego da mi ns10-ke stoje tik uz dva 17" crt monitora. Po?to prepotopske Yamahe naravno nisu shieldovane, slika na monitorima je izobličena i boje "vri?te", te cela stvar ne pije vodu. Dajte predlog kako da za?titim bilo monitore bilo zvučnike? Koji materijal mo?e to da uradi? Improvizacija dolazi u obzir, sa laganim osvrtom na estetiku. Samo mi nemojte predlagati da kupim tft ili da bacim Yamahe, da sam to hteo već bih uradio i ne bih ni?ta pitao.

Hvala unapred!
Guta is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 01:00 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: NS10 blizu crt monitora - kako da izbegnem izobličenje?

Zdravo Guto,

Na zalost to sto su ti vec rekli i ti vec znas su jedino moguca resenja, barem koliko ja znam.

Cak i da uradis shielding drivera u Yamahama, pod uslovom da moze, pocece da ti sviraju "drugacije", posto se menja karakteristika motora na driveru kada uradis "shielding"...

Sve ostalo sto mi pada na pamet je mnogo skuplje (shielding monitora), i dva TFT-a (LCD) su definitivno najjeftinija solucija... malo ko danas unosi CRT u studio, sto zbog smetnji koje on emituje, sto zbog ovih problema koje ti imas..

Sve u svemu dobre si savete dobio!

Ne veruj preterano u shielding monitora, ta metoda NIJE svemoguca.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 01:03 PM   #3
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by boggy
Sve ostalo sto mi pada na pamet je mnogo skuplje (shielding monitora), i dva TFT-a (LCD) su definitivno najjeftinija solucija... malo ko danas unosi CRT u studio, sto zbog smetnji koje on emituje, sto zbog ovih problema koje ti imas..
A i zbog samog rada , daleko manje umaraju .....

Pzodrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 01:06 PM   #4
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

...ja sam imao isti problem, ali mi degauss na monitoru resio problem

pozz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 01:07 PM   #5
Guta
Junior Member

Quote:
Zdravo Guto,

Na zalost to sto su ti vec rekli i ti vec znas su jedino moguca resenja, barem koliko ja znam.

Cak i da uradis shielding drivera u Yamahama, pod uslovom da moze, pocece da ti sviraju "drugacije", posto se menja karakteristika motora na driveru kada uradis "shielding"...

Sve u svemu dobre si savete dobio!

Ne veruj preterano u shielding monitora, ta metoda NIJE svemoguca.

pozdrav

bogi
Hvala Bogi. Po?to nije u pitanju studio nego sasvim lični mali ćo?ak za rad na gajbi, dozvoljeni su mnogi kompromisi... Voleo bih samo da dođem do informacije koji materijal u principu mo?e da uradi izolaciju od magnetnog zračenja, pa bih već smislio ne?to...
Kad ka?e? ne veruj u shielding monitora, misli? na crt monitore ili zvučnike-monitore?

Pozdrav!
Old 06-12-2006, 01:08 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
A i zbog samog rada , daleko manje umaraju .....

Pzodrav
UUUUUUH!
To je tek prica za sebe... oci sam skoro "izgubio" na VGA CRT (preko 15 godina "staza", one prastare, monohromatske sa velikom perzistencijom sam nekako i vario), ovo je sada pesma...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 06-12-2006, 01:15 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Guta
Hvala Bogi. Po?to nije u pitanju studio nego sasvim lični mali ćo?ak za rad na gajbi, dozvoljeni su mnogi kompromisi... Voleo bih samo da dođem do informacije koji materijal u principu mo?e da uradi izolaciju od magnetnog zračenja, pa bih već smislio ne?to...
Kad ka?e? ne veruj u shielding monitora, misli? na crt monitore ili zvučnike-monitore?

Pozdrav!
Mislim na zvucnike monitore... tu su veoma jaki magneti... i to je tesko "zauzdati"...

Najlakse i najbolje je imati monitore sa shielded drajverima... ili bolje reci, najmanje lose!

cim se odmaknes od magneta, stvari postaju komplikovanije, i sve je teze i teze izolovati okolne stvari od magneta....

Ako ikako mozes pokusaj da sto za rad odmaknes od zida, i udjes prema centru sobe, a Yamahe stavis IZA monitora, koliko god mozes daleko od njih...

Shvati da samo nagadjam u kakvim si problemima, i moje savete shvati samo uslovno...

Takodje ti preporucujem da Yamahe obesis na plafon, i podignes ih iznad monitora,... sto dalje, znam da je "blesavo", ali probaj... malo ces istezati "shiju".... ali to mozda i nije lose

pozdrav

bogi

Old 06-12-2006, 01:17 PM   #8
Guta
Junior Member

Quote:
Mislim na zvucnike monitore... tu su veoma jaki magneti... i to je tesko "zauzdati"...

Najlakse i najbolje je imati monitore sa shielded drajverima... ili bolje reci, najmanje lose!

cim se odmaknes od magneta, stvari postaju komplikovanije, i sve je teze i teze izolovati okolne stvari od magneta....

Ako ikako mozes pokusaj da sto za rad odmaknes od zida, i udjes prema centru sobe, a Yamahe stavis IZA monitora, koliko god mozes daleko od njih...

Shvati da samo nagadjam u kakvim si problemima, i moje savete shvati samo uslovno...

Takodje ti preporucujem da Yamahe obesis na plafon, i podignes ih iznad monitora,... sto dalje, znam da je "blesavo", ali probaj... malo ces istezati "shiju".... ali to mozda i nije lose

pozdrav

bogi
I jo? jednom hvala!
Ipak... nisi mi rekao koji je materijal u pitanju?

Pozz
Old 06-12-2006, 01:22 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Guta
I jo? jednom hvala!
Ipak... nisi mi rekao koji je materijal u pitanju?

Pozz
Mislim da ti je najdostupniji celicni lim, pocinkovani i onaj obicni...
Probaj i transformatorski ako ga imas u obliku tabli...

Ne smem nista da ti savetujem zato sto sam veoma sumnjicav da ces ista uspeti... samo ces izgubiti vreme...

Inace se R-G-B katodne cevi video bimova oblazu Mu-Metalom (mi-metal)

pozdrav
bogi

Old 06-12-2006, 01:24 PM   #10
Max
Pro Member

Quote:
UUUUUUH!
To je tek prica za sebe... oci sam skoro "izgubio" na VGA CRT (preko 15 godina "staza", one prastare, monohromatske sa velikom perzistencijom sam nekako i vario), ovo je sada pesma...

pozdrav

bogi

Imao sam cak i slucajeva ( posle mnogocasovnog rada ) da mi pripadne muka i da mi se jako povraca ..... glavobolje i ostalo su bile svakodnevne situacije ..... a kad sam napokon dobio TFT ove , toliko sam bio ljut na sebe sto ih nisam ranije kupio i sacuvao sebe .... uhhhhhhh .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules