Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2006, 10:34 PM   #1
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default "sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi

koliko puta vam se desilo dok pravite svoju pesmu da radite u tonalitetu(melodijski skoro pa preslikano) neke vec poznate pesme ???? i da na kraju krenete da svirate tu melodiju ... meni se to desava cesto ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 10:49 PM   #2
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: "sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi

Quote:
Originally Posted by alavukonja
koliko puta vam se desilo dok pravite svoju pesmu da radite u tonalitetu(melodijski skoro pa preslikano) neke vec poznate pesme ???? i da na kraju krenete da svirate tu melodiju ... meni se to desava cesto ...

Jojjj...desava se...I onda sam sebi kazem "Dal si normalan???"...heh...jbg...ja mislim da se to ljudima cesto desava(mozda i gresim),moramo da vidimo sta i drugi misle o tom slucaju...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 02:36 AM   #3
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Meni se recimo nikada nije desilo. Ali ne znam kako bih bio "u tonalitetu" neke posebne pesme, jer sam u tonalitetu svake pesme. Tj, ja uglavnom ne pamtim pesme po akordima i tonalitetu već po progresiji na osnovu stupnja lestvice, na primer nije nikad Em,C,D nego mi je VIm-IV-V u glavi, a par puta mi se desilo na svirci da izbacim bend jer krenem stvar iz pogre?nog akorda, misleći da je lupam, ta pesma i?la iz C#m a ne Cm. To mogu da zaboravim, a relativne odnose harmonija pamtim.
Tako da me ne asocira dok komponujem ono ?to radim ni na ?ta specijalno, ili sa druge strane asocira me na sve ?ivo ?to sam ikada čuo jer istih 6-7 osnovnih akorada se nalazi u svim pesmama redom.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 04:49 AM   #4
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
sa druge strane asocira me na sve ?ivo ?to sam ikada čuo jer istih 6-7 osnovnih akorada se nalazi u svim pesmama redom.
Bit che onda da nisi chuo bash sve pjesme. Osim toga ista kompozicija odsvirana u B-molu i C-molu ne zvuche jednako temperamentno. Mnoga klasichna djela se sviraju samo iz izvorno predvidjenog kljucha. Nekad su kompozitori bili svjesni ove razlike ali su MIDI standard i tabulature uzeli svoj danak.

Inache shto se tiche podsvjesnog komponiranja... zar uopche postoji SVJESNO ili plansko komponiranje? Mozhe li bilo koi kreativan proces biti svjestan i isplaniran? Ako zvuchi kao dobro poznati hit... definitivno nie podsvjesno komponiranje nego podsvjesno uklapanje u uspjeshne modele. I naravno da se deshava svima... samo neki to nikad ne primjete.
Old 08-10-2006, 09:39 AM   #5
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

meni se takođe često dešava ista stvar...ali kapiram da je i dobro ako uspeš da neprimetno uvučeš (čitaj: napraviš sitne izmene) u toj poznatoj temi što će slušaocima učiniti tvoju stvar zanimljivom...svideće im se a neće ni biti svesni zbog čega
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 01:24 PM   #6
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Razmishljajuchi o tome hoche li se ljudima stvar svidjeti ili ne komponiranje postaje ukalupljivanje i modifikacija postojechih opche prihvachenih glazbenih tema. To je samo josh jedan od dokaza da motiv "iza" komponiranja u konachnici definira kvalitetu glazbe.
Old 08-10-2006, 05:05 PM   #7
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

Naravno da postoji svesno komponovanje - ne verujem da je Schoenberg govorio sebi "ovo zvuci catchy, ubacicu ga". Niti verujem da bi Bah i Betoven (ili bilo ko drugi) komponovali ijednu fugu da nisu razmisljali matematicki.

Sve je to Tomas Man napisao jos u "Doktoru Faustusu" uz Adornovu pomoc ("Filozofija nove muzike" je i danas neverovatno delo!)

Da se manemo offtopica, i mene vuku standardi, ali onda pokusam da promenim groove, dinamiku i tempo umesto da menjam progresiju, a pomaze i misliti na substituciju akorda. Kao klasicni jazz - uzmes melodiju koju svi znaju, a akorde izmenis do maximuma. Charlie Parker je napravio karijeru na tome, sto da ne
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 06:44 PM   #8
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rocket Roll
... uzmes melodiju koju svi znaju, a akorde izmenis do maximuma. Charlie Parker je napravio karijeru na tome, sto da ne
E to..
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2006, 09:34 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

eto meni se bas to desilo u petak, za jednu reklamu koju sam radio.. radio sam je 8 sati i tek posle 12 sam skontao koga sam pokrao nenamerno.. ajd javicu vam kad krene da se emituje pa da vidimo dal sam u pravu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2006, 09:58 AM   #10
tom
Senior Member

tom's Avatar

Quote:
Originally Posted by SHIVA
Mnoga klasichna djela se sviraju samo iz izvorno predvidjenog kljucha.
Sva klasicna djela se sviraju iz originalnog kljuca!!!

Transponuju se samo vokalna djela i to iskljucivo ona za glas i klavir zbog potreba pjevacevog opsega.Svaka druga transpozicija u klasici je ekstremno rijetka.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules