Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   "sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15559)

alavuk 07-10-2006 10:34 PM

"sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi

koliko puta vam se desilo dok pravite svoju pesmu da radite u tonalitetu(melodijski skoro pa preslikano) neke vec poznate pesme ???? i da na kraju krenete da svirate tu melodiju ... meni se to desava cesto ...

Jan 07-10-2006 10:49 PM

Re: "sugestivno sviranje" ili melodija koju ste vec negde culi

Quote:

Originally Posted by alavukonja
koliko puta vam se desilo dok pravite svoju pesmu da radite u tonalitetu(melodijski skoro pa preslikano) neke vec poznate pesme ???? i da na kraju krenete da svirate tu melodiju ... meni se to desava cesto ...

Jojjj...desava se...I onda sam sebi kazem "Dal si normalan???"...heh...jbg...ja mislim da se to ljudima cesto desava(mozda i gresim),moramo da vidimo sta i drugi misle o tom slucaju...

Dushan_S 08-10-2006 02:36 AM

Meni se recimo nikada nije desilo. Ali ne znam kako bih bio "u tonalitetu" neke posebne pesme, jer sam u tonalitetu svake pesme. Tj, ja uglavnom ne pamtim pesme po akordima i tonalitetu već po progresiji na osnovu stupnja lestvice, na primer nije nikad Em,C,D nego mi je VIm-IV-V u glavi, a par puta mi se desilo na svirci da izbacim bend jer krenem stvar iz pogre?nog akorda, misleći da je lupam, ta pesma i?la iz C#m a ne Cm. :) To mogu da zaboravim, a relativne odnose harmonija pamtim.
Tako da me ne asocira dok komponujem ono ?to radim ni na ?ta specijalno, ili sa druge strane asocira me na sve ?ivo ?to sam ikada čuo jer istih 6-7 osnovnih akorada se nalazi u svim pesmama redom.

SHIVA 08-10-2006 04:49 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
sa druge strane asocira me na sve ?ivo ?to sam ikada čuo jer istih 6-7 osnovnih akorada se nalazi u svim pesmama redom.

Bit che onda da nisi chuo bash sve pjesme. Osim toga ista kompozicija odsvirana u B-molu i C-molu ne zvuche jednako temperamentno. Mnoga klasichna djela se sviraju samo iz izvorno predvidjenog kljucha. Nekad su kompozitori bili svjesni ove razlike ali su MIDI standard i tabulature uzeli svoj danak.

Inache shto se tiche podsvjesnog komponiranja... zar uopche postoji SVJESNO ili plansko komponiranje? Mozhe li bilo koi kreativan proces biti svjestan i isplaniran? Ako zvuchi kao dobro poznati hit... definitivno nie podsvjesno komponiranje nego podsvjesno uklapanje u uspjeshne modele. I naravno da se deshava svima... samo neki to nikad ne primjete.

DADDY Z 08-10-2006 09:39 AM

meni se takođe često dešava ista stvar...ali kapiram da je i dobro ako uspeš da neprimetno uvučeš (čitaj: napraviš sitne izmene) u toj poznatoj temi što će slušaocima učiniti tvoju stvar zanimljivom...svideće im se a neće ni biti svesni zbog čega

SHIVA 08-10-2006 01:24 PM

Razmishljajuchi o tome hoche li se ljudima stvar svidjeti ili ne komponiranje postaje ukalupljivanje i modifikacija postojechih opche prihvachenih glazbenih tema. To je samo josh jedan od dokaza da motiv "iza" komponiranja u konachnici definira kvalitetu glazbe.

Rocket Roll 08-10-2006 05:05 PM

Naravno da postoji svesno komponovanje - ne verujem da je Schoenberg govorio sebi "ovo zvuci catchy, ubacicu ga". Niti verujem da bi Bah i Betoven (ili bilo ko drugi) komponovali ijednu fugu da nisu razmisljali matematicki.

Sve je to Tomas Man napisao jos u "Doktoru Faustusu" uz Adornovu pomoc ("Filozofija nove muzike" je i danas neverovatno delo!)

Da se manemo offtopica, i mene vuku standardi, ali onda pokusam da promenim groove, dinamiku i tempo umesto da menjam progresiju, a pomaze i misliti na substituciju akorda. Kao klasicni jazz - uzmes melodiju koju svi znaju, a akorde izmenis do maximuma. Charlie Parker je napravio karijeru na tome, sto da ne :)

DADDY Z 08-10-2006 06:44 PM

Quote:

Originally Posted by Rocket Roll
... uzmes melodiju koju svi znaju, a akorde izmenis do maximuma. Charlie Parker je napravio karijeru na tome, sto da ne :)

E to..

Arthur 09-10-2006 09:34 AM

eto meni se bas to desilo u petak, za jednu reklamu koju sam radio.. radio sam je 8 sati i tek posle 12 sam skontao koga sam pokrao nenamerno.. ajd javicu vam kad krene da se emituje pa da vidimo dal sam u pravu ;)

tom 09-10-2006 09:58 AM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Mnoga klasichna djela se sviraju samo iz izvorno predvidjenog kljucha.

Sva klasicna djela se sviraju iz originalnog kljuca!!!

Transponuju se samo vokalna djela i to iskljucivo ona za glas i klavir zbog potreba pjevacevog opsega.Svaka druga transpozicija u klasici je ekstremno rijetka.

All times are GMT +1. The time now is 05:07 PM.