Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-10-2006, 12:16 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Na sta da obratim paznju ?

Treba da u jednom radu (kao diplomski ), uradim blind test za 10tak ljudi. Slusale bi se razlike u sabirnicama - Nuendo, Protools, mozda neka analogna suming makina i mozda i jos koji soft. Slusa se mix zivog benda koji sam snimao i mixovao u Nuendu.
Mislio sam da takav, gotov mix, za potrebe sabiranja u PT i analognog, exportujem po grupama (posebno, svaku grupu i FX ch) iz Nuenda
Onda te exporte ubacim u Pt, pa saberem . Da li je to dovoljno da bi se dobio identican mix (naravno, ako ima razlike u sabirnicama, ona ce se cuti)? Na sta sve obratiti paznju?

Hvala

Svi predlozi i sugestije dobrodosli
Old 30-10-2006, 01:10 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Na sta da obratim paznju ?

mislim da ti je malko heevi ideja u startu.. IMHO uzmi nešto očiglednije.. npr mp3 i wav... soft sint vs. analog i sl... ima milion osetnijih razlika od sumiranja..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 01:22 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

TEbi je bas stalo da ti neko za diplomski zalepi banderu, posto odslusa filozofiranje sa sabirnicama
"Znate profesore, po vasoj zbunjeno-uvredjenoj faci se da zakljuciti da vi tu razliku ne chujete, ali... .verujte da je itekako prisutna..."
Old 30-10-2006, 03:27 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
TEbi je bas stalo da ti neko za diplomski zalepi banderu, posto odslusa filozofiranje sa sabirnicama
"Znate profesore, po vasoj zbunjeno-uvredjenoj faci se da zakljuciti da vi tu razliku ne chujete, ali... .verujte da je itekako prisutna..."
.... a i ti monitori, sta li je... Dun... Dajn-audio... hmmm... ma to je sigurno neko smece... imam ja nesto bolje za Vas kabinet, na kojima se "sve" cuje...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 08:40 AM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ma ne, uopste nemam nameru da dokazem da razlika postoji. Samo bih uradio blind test gde ce 10 ljudi, npr, reci da li cuju ili ne cuju, ili misle da cuju. Postoje li bar sanse da im obezbedim realne uslove sto se tice exporta?
Old 30-10-2006, 08:54 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ma ne, uopste nemam nameru da dokazem da razlika postoji. Samo bih uradio blind test gde ce 10 ljudi, npr, reci da li cuju ili ne cuju, ili misle da cuju. Postoje li bar sanse da im obezbedim realne uslove sto se tice exporta?
Realno, koliko ja (malo) iskustva imam, te razlike cuju najvise ljudi koji godinama rade u ISTOM prostoru i na ISTOM monitoringu i to za projekte na kojima utrose poprilicno vremena i cuju ih milion puta...

Skupiti desetak ljudi u nepoznati prostor i na nepoznatom monitoringu ocekivati regularan test mislim da je previse ocekivanja (mozda gresim i budalim... ali eto...)

Mislim da je najbolje uraditi pun CD istih pesama, uradjenih na razlicite nacine, a pri istom setupu, pa ga podeliti svakome ko zeli da cuje ili ocekuje da cuje razliku... na CD-u treba napisati precizan setup koji je koriscen za svaku pesmu...

Kod ovakvih situacija, nacina da se dokaze da razlika "nema" ima milion puta vise nego nacina da se dokaze suprotno... a i tada se postavlja pitanje da li je to onda uopste bitno...

Isto kao i razlike u CD-ovima pravljenih preko "rezanca" i putem DDP protokola, a to se na ovim prostorima radi koliko vec godina na "rezanac"?

Sve se svodi na to koliko je nekome bitno da ono sto uradi ne "ukaki" na kraju ako ne mora...

Samo licna misljenja navodim... ako budalim... ili pricam napamet... izvin'te...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 30-10-2006, 09:51 AM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Neee, bre, hvala na upozorenju . Ako vas vise misli da je ideja od starta u problemu, da menjam strategiju. Mislio sam cak da jedno sabiranje odradim u nekom od boljih studija sa dobrim D/A i analognom sumom...... pa da i to uvrstim........
Old 30-10-2006, 10:11 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Neee, bre, hvala na upozorenju . Ako vas vise misli da je ideja od starta u problemu, da menjam strategiju. Mislio sam cak da jedno sabiranje odradim u nekom od boljih studija sa dobrim D/A i analognom sumom...... pa da i to uvrstim........
Pa, ajde kad niko nece da ti ista odgovori...
Mozes li da pripremis samo trake u maksimalnoj rezoluciji, koje treba da se saberu sa gainovima "na nula"?

Onda lepo napravi turneju po studijima i po kompjuterima pa to lepo isposabiraj, i cuvaj WAV stereo formate, 24bitne... i TO pustaj...
Ako krenes da rezes na 44/16 onda imas i dithering i "rezanac" i svasta nesto... ovako barem nemas to u lancu... nego "samo" sabiranje...

Narezi CD sa wav fajlovima-rezultatima... pa to slusajte...

Znaci, moj ti je savet da ne prelazis na CD format, nego da ostanes u osnovnom formatu u kome su ti trake bile u projektu... barem to!

Ako ti je problem za player, koristi Lynx player koji sam spustio ovde na forumu... on moze wav, a ne "laze" (puno).

pozdrav

bogi

Old 30-10-2006, 07:15 PM   #9
kejkz
banned

Obrati obavezno pa?nju na panning law koji se koristi u drugim projektima. Ako si radio sa -3, tako podesi i pro tools, a pogledaj koji zakon koristi mikser na kome bi radio analogno sabiranje.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 10:36 PM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Evo prvih rezultata.......
1. Exportovan mix kao i uvek do sad (real time, sa stereo outa) iz Nuenda
2. Exportovane sve grupe zasebno u posebne wavove (sto mono sto stereo, zavisi od grupe), fx kanali exportovani svi odjednom u jedan wav. Onda to importovano u PT i uradjen bounce
3. Iste te trake importovane u prazan Nuendo, pa sabrani wavovi

1. fajl (standardni nuendo real time export) se razlikuje od 2. fajla. Meni, licno drugi zvuci (PT suma), najblaze receno - bolje. Ali....... 2. i 3. fajl (Export istih wavova, grupa i efekata u PT pa Nuendu, zvuci goootovo identicno)

Razliku izmedju 1 i 2 sam malo duze slusao, i uz prisustvo objektivnog svedoka potvrdio razliku, a 2 i 3 jako malo, i za sad ne bih smeo nista da tvrdim......

nastavice se

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules