|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
dakle,koliko puta i kako se panuju vokali da bi se dobili oni "masni"( horski da ih tako opishem
![]() 2. shta mislite o TC Native Parametric eq-u i timeword reverb x-u? 3. kako dobti onaj snare shto snazhno udara u grudi?probao sam sa dizanjem oko 250 hz i kompresijom,ali nije to to.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
1. ne znam, verovatno su prima, seksta i oktava intervali, recimo minimum duplex po grani stereo slike. Mada je to tesko postici bez adekvatnih vokala ili ozbiljnog editinga
2. Nikad nisam imao mnogo srece sa bilo kojim TCevim native plugom na koji sam natrcao, mozda cu sad preispitati. Sto se Timeworksog reverba tice, subjektivno mi se jako svidja njegov zvuk, a narocito interface i kontrole. Ovde ga mnogi smatraju najboljim native-reverbom 3. Mislim da pored dobrog sempla i ozbiljnog kompresora na dobosu, taj utisak izaziva i njegovo mesto u mixu, da bude pomalo nerazumno iznad cele matrice (ako na r'n'b mislis), a samim tim ga master limitersko-kompresorska grupa dodatno guta i nabija ceo aranzman oko njega. Mene vise muce new-metal dobosi (a la System of a Down) koji su i dalje dominanti iako postoji more layerovanih gitara u matrici.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
za snare,kad je solo snare fino roka,ali kad se stopi u mix,ne dolazi do izrazaja,gubi se u njemu,znachi kako da dodje snare do izrazaja,a da ne zagusi ostatak mixa?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
za vokale... mozes da snimas dva puta isto.. npr. terce, oktave, sekste, kvinte.. sta god hoces.. paniras ih kako god hoces, tj. dok ti ne "zazvuci", najbolje je da krenes od neke leve ili desne tacke, recimo +10 ili -10 i svaki sledeci bacis na +3, 4 ili +5 vise.. nema nikakvih pravila.. kad tebi zvuci to dobro, to je to.. jedino sto treba tu da pripazis na nivoe... ne sme nista da izbija vec da to zvuci "homogeno"..
![]() a za snare.. prvo, zavisi od sempla, al pretpostavimo da je dobar... ako je mutav, daj mu vazduha iznad 10, 12 ili 16khz.. i KOMPRESUJ.. znaci je*i mu kevu sa kompresijom i neka slobodno izmice nivo i iznad svega u mixu... to zavisi mnogo i od broja kanala i koncepcije matrice.. ako imas puno kanala tj. puno instrumenata u tom rasponu gde treba da ostavis prazan prostor za punch tog snare-a nece ti to izaci kako zelis pa da si Massenburg licno ![]() ![]() sve u svemu, zajebane su to stvari ![]() pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
@ Kvu
Postoji mnogo nacina da se snare ostavi napred ...... pored toga sto nista ne stavljas na sredinu na tim frekvencijama , takodje pazi da reverb ima pristojan predelay , da ga ne povuce unazad ...... u houseu postoji i nacin da sidechain ujes matricu tako da kad dobos udari matrica se u trenutku utisa , kao i da to isto uradis i sa nekim reverbom , mada u slucajevima snare a predelay to cistije radi ..... Cak i kad stavljas gudace ( u tvom slucaju ) levo i desno .....oni se u reverbu pojavljuju u sredini , to mozes resiti tako sto reverb na sendu blago eq i to drugacije levi a drugacije desni kanal ..... malo naravno ..... rezultat je da se cujno nista nece promeniti a reverb ce izaci iz sredine i nece mutiti to jest povlaciti dobos nazad . Naravno da pravilo " less is more " sustinski vazi za jedno od najvaznijih pravila , ali ako nemas nista u sredini , mozes imati ceo simfonijski orkestar levo i desno . @ arthur Naravno da ovo znas , ali cu te podsetiti ..... sve gitare se snimaju duplex , a reverbi su kao sto sam gore rekao .... tako da u tom slucaju je snare opet nedirnut ...... a uvideo sam dosta " slicnosti " u pristupu produkciji izmedju r'n'b i npr Perfect circle ( ovo nemojte shvatiti bukvalno ) @ Blaze Odnosi medju vokalima zavise od harmonije naravno ...... Sto se tice snimanja , duplexi , levo desno kao sto su ti vec rekli ..... a ako hoces masno onda ih saberi na grupu i tako komprimuj ..... dobri rezultati se postizu sa UAD la2a ili nekim slicnim ( licno iskustvo ..... ako neko ima drugo ..... pomozite coveku ) Od natve compresora .....Sonalksis , PSP ..... eq , URS , Voxengo ...... Eqium , ..... to mi prvo pada na pamet ...... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Max, kako to mislis, mozes imati ceo simfonijski orkestar levo i desno? Pa sta se onda desi kad se sabere u mono? Mislim da ne treba u panorami ostavljati prostor za dobos, vec u frekventnim pojasevima.
Blaze, mala caka: probaj da farbas dobos sa quadra fuzz ili nekim slicnim distort efektima. Dobija se mnogo masniji dobos. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
inace @ Milton ....... stvarno ne dajem previse vaznosti mono miksu ...... kad radim za tv onda imam kompletan mono pristup takodje ako pravim mix za spot premiksam u mono , tako da se ne trudim da napravim mix koji ce da zvuci super u mono ( tako da ti je observacija na mestu .... ) mada mi se cesto desava da kad cujem mix u mono .... uglavnom zvuci super ...... verovatno sreca ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
mene nesto licno bas u zadnje vreme zabole za taj mono pristup. Stranci toliko brutalne panorame rade da je nemoguce ni pokusati da im se pridje u toj varijanti. Tako da, ko zeli mono mix, nek ga radi. Vecina domacih snimaka sa scene unutar koje rade imaju gadne probleme sa mnogim drugim stvarima, tako da me to zaista ne zanima. I dalje mi slusamo strane pesme koje nisu mono mixane, pa zvuce odlicno. Pusti rammstaina, ili pogle spot, kad covek progovori nestane pola matrice (na TVu), pa opet secem vene
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
sta da kazem osim
![]() Mislim da su pitali Pitera Gabriela da li razmislja kako ce se njegova muzika cuti na jeftinim spravama a on je rekao .... ja ne pravim muziku koja ce seslusati na jeftinim spravama ... Zamisli da ga je pitao za mono ![]() Ovo je naravno moj pristup Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
kad radis za klijente onda ipak moras udovoljavat njihovin zeljama. ako on iz nekog razloga hoce monokonpaktibilnu snimku, onda mu moras udovoljit. ista stvar je sa decibelima (rms). pa cak i kad za sebe radis, moras razmisljat kako ce se stvar cut na radiju. hoce se cut sve i hoce li bit jako ko ostala muzika sto se vrti. ja necu stavit svoje ime na nesto iza cega ne stojin, ali na neke kompromise cesto pristajen. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 08:54 PM |
Vokali | komsho24 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 11 | 29-12-2007 02:52 PM |
BACK VOKALI | Mogli | Audio Produkcija - Tehnike | 61 | 22-08-2004 11:50 PM |