Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2005, 02:29 AM   #1
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Sta uzeti za oko 1500e (pre) ?

Uparivali bi ga uglavnom sa u87-icom pa mi nekako logicno da idemo na neki tube, mada i ne mora

razmisljao sam o sledecem:

- Avalon Vt 737sp
- Focusrite Red 8
- Universal Audio 2-610
- SSL XLogic
- Amek 9098

to je ono sto trenutno gledam... svaki komentar, predlog i utisci o spravama su vise nego dobrodosli... ako ima jos neka preporuka samo napred

hvala

pozdrav
kVu is offline  
Old 15-09-2005, 02:58 AM   #2
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Sta uzeti za oko 1500e (pre) ?

eto napravio bi jednu grubu (brzinsku) aproksimaciju onih o kojima nesto znam (greske moguce ):

UA 610 - tamnije/masnije boje. rok vokali, gitare/bass: DI ili pre za 57 na amp , neke klavijature - npr. rhodes direkt ili 57 na amp i neki digitalci profitiraju. spada u high-end koloriziranih, prljaviijih tube naprava . iznad TL Audio, ispod Avalona. 6176 mi je puno interesantiji jer ima 1176 kompresor vec unutra.

737 - pre meni fantastican za vokale. pogotovo zenske. topao i cist tube dizajn sa taman diskretne "magije" koliko treba. high end. relativno los , sporiji gumasti kompresor. moze posluziti za lagani tracking comp.
----------------------------------------------------------------

kao klasicnu kombinaciju uz U87, ovisno koji sound ili aplikaciju oces, preporucio bi 4 vrlo razlicite opcije (i ne vidim zasto bi morao ici na tube - to jedino ovisi o pjevacu/instrumentu/produkciji):

Great River ME-NV 1 ili 2 kanala. rok pop, rnb vox, git, bas, sta oces.. od cisceg prema saturiranom transformatorskom sound-u. best buy.

Manley Dual Tube - slicno kao Avalon, vise zvuci vintage, velik sound, s vecim diapazonom boje (moze biti prljaviji ako hoce). neznam dali bi htio d ami je to jedino pre.

Millenia - teski cistak . za klasiku i akustiku. malo dosadan u ovim opcenarodnim i zescim stilovima.. ali high end bez daljnjeg. mozda i nije bas za u87.

Brent Averill API312 2ch - najbolji za bubanj na svijetu, drum machine/samples/drum VSTi i sl, klavijature, vokali. klasicni pre iz api konzola iz 70tih itd. nema ga bas kod nas - nije mi jasno zasto. ljudi vani imaju i po 8 kom , za cijelu drumset npr.

eto.

Last edited by clusterchord; 15-09-2005 at 03:21 AM.
clusterchord is offline  
Old 15-09-2005, 10:25 AM   #3
Max
Pro Member

Za U 87 .... nikako prljavi , znaci ne 610 .... bar ja ne bi .....

Great river .... i amek 9098 ....

Moja preporuka .....

Pozdrav
Max is offline  
Old 15-09-2005, 10:28 AM   #4
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

a zasto ne millennia za u87 (kao jedini preamp u studiju)?
Old 15-09-2005, 10:57 AM   #5
perun
Pro Member

perun's Avatar

Kada bi mogao da nadjes nesto poput Trident 80b-a (rack verzije, dual preampa) koji proizvodi Toft kao MTA, to bi ti zavrsilo posao. Ja godinama radim na Tridentu. Ustvari, nema pravila, ako mozes da nadjes nekoliko preampa i da ih testiras, to bi bilo najbolje. Mozda neka jeftinija opcija prosvira sa Neumannom kako valja. Kupi ti nesto skromnije nakon testa, a otvori se za skup kompresor!

Last edited by Oggy; 19-09-2005 at 01:55 PM.
perun is offline  
Old 15-09-2005, 12:22 PM   #6
perun
Pro Member

perun's Avatar

great river, avalon (skuplje verzije)... ima 5 likova u ex yu. ostali su slusali price i citali review. ja sam naveo jednu od svojih sprava, koja sjajno radi, nista vise. uostalom 87 je najuniverzalniji i najprosecniji neumann koji postoji. sustina je da solidno snima svakoga na svacemu.

Last edited by Oggy; 19-09-2005 at 01:54 PM.
perun is offline  
Old 15-09-2005, 02:42 PM   #7
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

nije problem za otvaranje... mislili smo za pocetak da uzmemo dbx 160A za comp, tako da.. sta znam... u 80% slucajeva ce biti koriscen za snimanje vokala, 10% za akusticne gitare, 10% za ostalo (duvaci npr.)... malo za el. gitare... sve ono sto se moze snimiti u relativno maloj gluvoj sobi.. 3 sa 3

zaboravio sam na na taj dual mono manley, njega cu da isprobam (jer smo tako u mogucnosti )... i to mi je isto jedna od varijanti...

a sta mislite o ssl-ovom kanalu ?

ne znam, meni za sad ovaj avalon najvise bode oci... a za great river evo sad stvarno prvi put cujem

sto se tice sounda.. licno volim topao, okrugao sound, high end mi je itekako vazan... nesto kao poslednji album G. Michael-a (narodski Georgi Mishel)

i moram da napomenem da sam totalna vuna sto se high end sprava tice i da nisam imao prilike da bilo sta testiram od toga... tako da cu morati da idem na varijantu vasih preporuka...

i da zaboravio.. to bi sve islo direktno na RME HDSP 9632

p.s. nemo'te bre da se svadjate

hvala jos jednom

pozdrav
kVu is offline  
Old 15-09-2005, 05:40 PM   #8
Max
Pro Member

Radio sam na 610 , avalonu 737 , ameku 9098 , ua 6176 , a probao sam ( citaj radio manje od 30 sati ) na great rivaru i millenii .....

Sto se tice tridenta nisam probao , ali o njemu nije ni bilo reci ... da li me to cini magom ne znam , ali ako te nesto blize interesuje .... pitaj , rado cu ti objasniti . smo bez gluposti o nepostojanju midlova na ameku 9098 ....

Pozdrav

Last edited by Oggy; 19-09-2005 at 02:02 PM.
Max is offline  
Old 15-09-2005, 08:03 PM   #9
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by SandRob
A sad nazad na temu ..... nisam mislio da kazem da le Millennia losa , naprotiv , to je moje zeljeno mezimce i sigurno spada u top tri u mojim usima i srcu , samo mislim da sa ova dva druga preampa moze dobiti malo veci varijetet u karakteru zvuka .... jer onako kako ja cujem ( a ti sigurno imas vise iskustva od mene sa Millenniom .... ) jeste da je jako cista .....

Da mogu da biram mozda bih uzeo jednu Millenniu i jednog Manley a , pa bih kombinovao ..... ono sto sam preporucio je bilo iz mog iskustva sa U 87 koji je sve ali ne providan mikrofon .... ja ga cesto prepoznam u snimku pa sam mislio da se odabere preamp koji ima nesto drugo da kaze ......

Zaista je steta sto se sve ne moze cuti u jednom studiju , mada je sigurno lako organizovati da se ode sa mikrofonom ovde ili onde i proba gotovo sve sto je gore pomenuto , jedino je zeznuto sto je svuda drugacije slusanje ....

Ili kontaktirati Dvuckovica koji ima dosta toga u Vladovom studiju ..... mozda on moze nesto vise da kaze ....??

Pozdrav
Max is offline  
Old 15-09-2005, 08:15 PM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max
Quote:
Originally Posted by SandRob
A sad nazad na temu ..... nisam mislio da kazem da le Millennia losa , naprotiv , to je moje zeljeno mezimce i sigurno spada u top tri u mojim usima i srcu , samo mislim da sa ova dva druga preampa moze dobiti malo veci varijetet u karakteru zvuka .... jer onako kako ja cujem ( a ti sigurno imas vise iskustva od mene sa Millenniom .... ) jeste da je jako cista .....

Da mogu da biram mozda bih uzeo jednu Millenniu i jednog Manley a , pa bih kombinovao ..... ono sto sam preporucio je bilo iz mog iskustva sa U 87 koji je sve ali ne providan mikrofon .... ja ga cesto prepoznam u snimku pa sam mislio da se odabere preamp koji ima nesto drugo da kaze ......

Zaista je steta sto se sve ne moze cuti u jednom studiju , mada je sigurno lako organizovati da se ode sa mikrofonom ovde ili onde i proba gotovo sve sto je gore pomenuto , jedino je zeznuto sto je svuda drugacije slusanje ....

Ili kontaktirati Dvuckovica koji ima dosta toga u Vladovom studiju ..... mozda on moze nesto vise da kaze ....??

Pozdrav
ma ovo san ja ustvari pita clusterchoda, jerbo je napisa da nebi u87 i millenniu, pa me zanima zasto (nisan namjerava branit svoj preamp ), jer planiran uzet jos jedan mic (mozda i u87), pa nastojin skupit sto vise informacija.
jebiga, nisan u mogucnosti puno toga probat i usporedit, pa mi je tudje iskustvo itekako vazno.

sto se peruna tice, ucinimo svi korak nazad (perun neka ucini dva) i idemo naprid u nove radne pobjede i svitlu, suncen obasjanu buducnost. nemojmo zaostravat jer nima potribe.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules