|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
znam da ste prezhvakali temu o kompresorima uopshte i da postoje tutopriali i sve sam ja to prostudirao ... aaali cinimi se da nisam neshto najbolje shvatio jel mi bash i ne ide od ruke ...
elem ajde dajte vi meni neke vrednosti od kojih bi trebao da krenem u istrazhivanje poshto ovako od nule uvek ispadne dobro ali chini mi se da to mozhe mnogo bolje ... moja postavka izgleda otprilike ovako: kick - 1 kompresor (koje vrednosti su optimalne ovde?) bass - gate+compresor+mah bass ako zatreba (koje vrednosti ovde da stavim za kompresor?) onda sve to stavim na grupu i stavim sidechain kompresor ... (kolko uvde kompresiju da stavim?) ne trazim vam naravno da mi tachno kazhete kako i shta znam da je nemoguce ali neke optimalne vrednosti tresholda , attacka, releasea, ratio-a ... ili josh bolje vrednosti izmedju kojih bi smeo da se krecem tj od toliko do toliko ... ovako se uvek izgubim u experimentisanju i uvek mi se chini da mozhe bolje i nikoako ne m mogu da pochnem da radim ostali deo pesme jel po tri dana znam da se zaglavim na kicku i bass-u ... postoji li neki kompresor sa dobrim presetima?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
dobro dobro ... zatrebace i vama moje nepresushno znanje
![]() ![]()
![]() |
#3 | |||
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Quote:
Fora je da su najbolji kompresori za bas oni koji imaju interni sidechain. Znaci da uzimaju signal, dijele ga na dva jednaka signala. Onda jedan analiziraju a drugi procesiraju i ispljunu van. Tako na taj analizirani signal mogu stavljati filtere da jasnije raspoznaju tonove. Naime, bass ima visoku energiju najnizih frekvencija. Te sub frekvencije imaju visoke peakove koji pobude normalni kompresor, a zapravo ne ovise o tonovima, tj. ne moraju biti "pametno" raporedjeni. Zato je najbolje na sidechain signalu zanemariti te sub frekvencije i pustiti da analizira "ono bitno". Time se moze dobiti puno ravnomjernija i zivotnija bas linija. Sjajan softverski kompresor za takve stvari je Digitalphish Blockfish. Imate ga negdje na onoj stranici s besplatnim pluginovima tu na Rumskom. Naravno, to sve nema puno smisla kod synth baseva jer su oni ionako cisti i ravnomjerni. Quote:
Kompresija na grupi samo kicka i basa nema puno smisla. Ako se dobro izbalansiraju eq i kompresija pojedinih kanala kicka i basa, oni ce biti korektni i daljnja kompresija ih samo moze razje*at. Ako je potrebno da kompesiras grupu onda to radis sa cijelim bubnjem. Stavis blagi ratio, dugacki attack i osrednji release. Stos je da prvo nabijes treshold jako nisko (i do -35), stavis najmanji moguci attack i dugacki release. To ce zvucati ultra-unisteno. Zatim po malo smanjujes release. U jednom momentu ces cuti kako kompresor pumpa. To je brojka release-a koju trebas zapamtiti. Ako stavis upola manju vrijednost onda ce kompresor reagirati u periodu duplo kracem (recimo ne na 1/4 nego na 1/8 intervalu). Ti odaberi kako ti odgovara. Sad otvori attack tako da kick i snare jasno izlaze i normalno zvuce, digni treshold na neku normalnu vrijednost (oko -20 do -10 db) tako da komprimira ne vise od -6 db, a ratio postavi da je vrlo blag (izmedju 1.1:1 do 2:1). Ovo sto sam sad objasnio jedna je od osnovnih tehnika rada s kompresorom i primjenjuje se svugdje, ne samo na komprimiranju grupe. Na grupi se tako moze komprimirati cijeli bubanj sa ili bez basa. To sad dalje spada u individualnu odluku i dio je onog umjetnickog dijela miksa. Svatko ima svoj stil!
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
matori puno ti hvala za ovo ... sutra cu detaljno da isprobam sve pa cu javiti rezultate a verovatno cu uskoro i okachiti neshto konkretno da prokomentarishete
![]()
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
ljudi stavite ovo u tutorial sekciju... ovo mi je vishe ochi otvorilo nego bilo kakav tutorial
![]()
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
kada si rekao dobar soft kompresor jesi mislio na dobar besplatan kompresor ili je on dobar i medju komercijalnim i medju bespolatnim? poshto sam koristio waves do sada ...
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Kad sam napisao "softverski kompresor" mislio sam na sve kompresore, i one besplatne i one komercijalne. Konkretno sam spomenuo jedan koji je besplatan (Blockfish), ali on ima tu kvalitetu da konkurira svima. Ne kazem da je najbolji, ali je dovoljno dobar tako da sam ga spomenuo. Od ostalih komercijalnih kompresora, moj favorit je vjerovatno Kjaerus GCO1. Kompliciran je ali ubija!
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
rekli Crnogorci!A i po djelima se vidi/cuje ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ton magistar
|
![]() ![]() ![]() ![]() eone, reci im!! ![]()
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
?ak mislim da je u (stoji mi mozak ovog trna) u knjizi sa intervjuima sa poznatim producentima neko od njih stavljao zajedno bas i bas bubanj na kompresor, ali mislim da se radi o Hip Hop produkciji
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kompresija na bubnjevima | vasko | Audio Software | 8 | 11-12-2008 06:29 AM |
kompresija po n-ti put | strasni zmaj | Zoran Vračević - Vrač | 15 | 19-09-2006 04:08 PM |
Paralelna kompresija! | idekius | Zoran Vračević - Vrač | 21 | 15-08-2006 09:47 PM |
sidechain kompresija u acidu | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 19-04-2006 03:18 PM |
Kompresija::: napredne tehnike | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 20-06-2003 04:13 PM |