Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-04-2005, 11:57 AM   #1
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Default Koja tehnika???

Bio sam u jednom dosta poznatom studiju i vidio da oni rade potpuno drugim "sistemom" nego ja.
Napr.semplove sa plugin instrumenata renderiraju u wave,neobra?ene te ih onda obra?uju(comp.EQ rev itd).
To isto rade i sa drumom. Snare: jedna traka wave, kik druga itd..!?Tako redom do 50-60 kanala(i vi?e)
Na to sve opet vocali i tako svaka traka posebno obra?uje i onda sve skupa renderira u MIX 24bit wave i u Wave labu
masterira te kona?no render wav 16bit .
Ja radim potpuno druga?ije meni su drumovi u Battery-ju koje mogu i po kanalima odrediti ali ih obradjujem u Batery(osim halla kojeg on i nema)..!
I tako dalje Kontakt , Hipersonic, Absynth,B4...i to sve onda skupa sa vocalima renderiram u wave.Ostali postupak je sli?an kao i oni.
Dali u kona?nici ispadne isto ili je tu neka igra.Kako Vi radite kojim postupkom..!??Meni se ?ini kompliciran njihov sistem.
Pozdrav!
Old 10-04-2005, 12:16 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja sam pre neki dan zavrsio jednu pesmu za festival :roll: , koristio sam delimicno,renderovanje po kanalima u Wav. Ne zato sto mislim da bolje zvuci, nego MANJE OPTERECUJE CPU. Kad se zavrsi editovanje u midiju, ako si siguran u rezultat, iskljucis neke VST instrumente, i ostavis prostor za rad sa EQ,COMPRES, REV, DELAY............Jednostavno, ja ne mogu da proguram sve ove nove plug-inse, koji mi se svidjaju(sonalksis, voxengo,elemental, IMPULSI...........) jer jako puno trose cpu, a ako pritom imam BFD, Artist drums, Real Guit, Atmosphere, Culture, Hypersonic i Korg Wavestation.....
Jeste komplikovano, trazi vreme, smanjuje mogucnost naknadnog MIDI edita(mada ja uvek cuvam midi u istom projektu), ali ako hoces sve to da proguras ,mora.
E sad, mozda oni imaju neki drugi razlog.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2005, 02:07 PM   #3
Max
Pro Member

To je po meni pravi nacin .......

Zato sto obradjujes wav ....... sa efektima koji su kvalitetniji ...... nemas problema sa kasnjenjem impulsa na sendovima ....

Onda napravis mix ....u visoj rezoluciji .....i udjes u Wavelab .....i radis master i post ....... i onda ga svedes na 44 khz 16 bit

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2005, 04:51 PM   #4
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Default Re: Koja tehnika???

Quote:
Originally Posted by idvi
Bio sam u jednom dosta poznatom studiju i vidio da oni rade potpuno drugim "sistemom" nego ja.
Napr.semplove sa plugin instrumenata renderiraju u wave,neobra?ene te ih onda obra?uju(comp.EQ rev itd).
To isto rade i sa drumom. Snare: jedna traka wave, kik druga itd..!?Tako redom do 50-60 kanala(i vi?e)
Na to sve opet vocali i tako svaka traka posebno obra?uje i onda sve skupa renderira u MIX 24bit wave i u Wave labu
masterira te kona?no render wav 16bit .
Ja radim potpuno druga?ije meni su drumovi u Battery-ju koje mogu i po kanalima odrediti ali ih obradjujem u Batery(osim halla kojeg on i nema)..!
I tako dalje Kontakt , Hipersonic, Absynth,B4...i to sve onda skupa sa vocalima renderiram u wave.Ostali postupak je sli?an kao i oni.
Dali u kona?nici ispadne isto ili je tu neka igra.Kako Vi radite kojim postupkom..!??Meni se ?ini kompliciran njihov sistem.
Pozdrav!
Ako je to stvarno pravi i ozbiljan studio onda oni mixaju preko mixera,a ne misem,tako da je neophodno baciti vst u audio da bi ga poslao u mixer...a i mnogo je bolje,po meni,tretirati semplove sto vise kao live instrumente,znaci audio snimak pa obrada...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2005, 05:35 PM   #5
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Default Re: Koja tehnika???

Ako je to stvarno pravi i ozbiljan studio onda oni mixaju preko mixera,a ne misem,tako da je neophodno baciti vst u audio da bi ga poslao u mixer...a i mnogo je bolje,po meni,tretirati semplove sto vise kao live instrumente,znaci audio snimak pa obrada...[/quote]

Da nisam rekao rade sve u Cubaseu i to...1.6(tu neka verzija)??
Siguran sam to jer me to i iznenadilo.I sve mixaju u njegovom mixeru.
Recimo drum rade u Hallionu (sampling)te ga render to wav pa obrada.
Koriste i plug instrumente , ba? su radili sa "Virtual guitaristom"
A ozbiljan studio sigurno je kad rade glazbu za jednu veliku TVsapunicu.
I dobili su dosta pohvala..!Meni osobno nekako su pre obi?ni nekako kad slu?a? napr 2-3 dana SAMO svjetsku produkciju onda njih, dosta su plitki.
Naravno to je moje mi?ljenje jer ja i sam zvu?im jo? pli?e ali ipak mo?da..
malo mi je svije?iji zvuk..opet napominjem meni ali i nekima kojima sam
"podmetnuo" uzorke.
Sve u svemu ba? da vidimo kakvo iskustvo se ima..? : :
Old 10-04-2005, 11:51 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Nemoj toliko da se lvezuje? za to ?ta radi neko drugi. Druga stvar je da si obi?ao dvadeset studija ili bar saznao kako ko radi u kom od njih, pa izveo neki ukupni zaklju?ak. Ono ?to se ra?una je rezultat, za rezultat ti nije potreban najnoviji plug in ili najnoviji Cubase, pa to ?to neko radi u nekom levom plugin-u, i starom sekvenceru, jednostavno samo zna?i da to njemu radi posao i da je tako navikao.
I mnogo ve?e face na "trulom zapadu" su s vremena na vreme izvaljivale neverovatne gluposti, ali se ra?una da li oni mogu da urade posao ili ne, i da li ga rade ok. Recimo taj koji radi ustudiju je mogao da ti ka?e da originalni Cubase radi bolje od piratskog, ili da je jedan plugin bolji od drugog, ili da PC sa Abitovom plo?om bolje svira od PC-ja sa ASUS-ovom, da li to zna?i da bi mu odmah verovao na re??
Uvek ?uj nekoliko razli?itih mi?ljenja, pa sve isfiltriraj kroz svoju zdravu pamet, pa tek onda do?i do zaklju?ka, nemoj se lepiti na druge kao na apsolutne autoritete. Nau?i ?ta mo?e? od onih koji ne?to bolje rade od tebe ali nemoj zdravo za gotovo uzimati da sve ?to oni rade, rade kako treba.
Quote:
Ako je to stvarno pravi i ozbiljan studio onda oni mixaju preko mixera,a ne misem,tako da je neophodno baciti vst u audio da bi ga poslao u mixer...a i mnogo je bolje,po meni,tretirati semplove sto vise kao live instrumente,znaci audio snimak pa obrada...
Za?to? Pa svaki virtualni instrument je tako?e samo audio signal, isto je, samo ?to eto u?tedi? malo procesora za otvaranje FX-a po kanalima ako je instrument bio CPU "gladan", ?to ve? re?e i OFF.

Quote:
Zato sto obradjujes wav ....... sa efektima koji su kvalitetniji ...... nemas problema sa kasnjenjem impulsa na sendovima ....
Izvini Max, da li bi ovo mogao da objasni? malo bolje?

Quote:
Pa postoje odvojeni kompresor ili eq pluginovi koji malo bolje rade nego ti iz Battery-ja. U svakom slu?aju, trebalo bi da izvu?e? elemente bubnja po kanalima, ?ak i ako ih ne?e? renderovati u audio. Mnogo je jednostavnije u miksu, nego da otvara? battery svaki put kada ho?e? da smanji? ili poja?a? neki element bubnja. Postoji i taj momenat da ti se mo?e desiti da u sred miksa shvati? da ti neki element bubnja pravi problem, i recimo po?eli? da zameni? nogu, pa to jeste dobra strana kod toga da neke stvari ostanu u midi-ju. Mo?da ti govorim ne?to ?to ve? zna?, pa sorry u tom slu?aju, na kraju krajeva, svako radi na neki svoj na?in, a rezultat je ono ?to se ra?una ponajvi?e.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:52 AM   #7
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Hvala Dus! U pravu si svatko treba SAM da ukop?a u?i i sam da odredi
neke parametre.Ja radim onako kako sam opisao a onu usporedbu sam
naveo samo da vidim kakva su iskustva drugih jer samo jo? u?im i u?im..
i tako do kraja.
Pozdrav!
Old 11-04-2005, 02:34 AM   #8
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

meni se cini da ti likovi imaju slab procesor pa zbog toga bacaju sve u wav..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 10:43 AM   #9
Max
Pro Member

Quote:

Izvini Max, da li bi ovo mogao da objasni? malo bolje?
Naravno ....... podigni 10 instrumenata ........ uzmi kvalitetne efekte .... npr svki eq koji je super ti uzme dosta od dsp .....voxengo harmony eq od 7 - 10 % ....... dodas par reverba impulsa ....... mozda par wienna gudaca ..... i BFD .....i realno ne mozes da miksas preko 10 kanala ...ma kakvu god masinu imao .......

Znaci kao sto sam i rekao .....radni reverb cisto da da sliku ....... neki eq samo da se sklone frekvencije ..... i tako uradis aranzman ..... kad izvozis ..... poskidas sve te efekte ....... izvezes ........dsp je sad potpuno rasterecen i kreces sa kvalitetnim efektima koji uzimaju procesorsku snagu

druga stvar .... kad radis sa midijem .... i ubacis impuls .... sve krene da se raspada .... ma koliko latency da si stavio .......... jer ako radis samo sa wav om .... u Nuendu .... mozes slobodno da stavis latency na 85 ms ...... sto dodatno oslobadja komp ...... kad se sabere sa latency jem impulsa i nekih drugih efekata latency se popne na 150 ms ili jos ...... ali posto imas full latency kompenzaciju to i ne oseca tako da mozes normalno da radis .......

nadam se da sam sve objasnio .......

pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 11:28 AM   #10
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

E, a da li ja ispravno postupam, posto ne radim export konacnog mixa u SX-u ,nego,posto koristim hardverske eff. i synts. sve to snimam u Wavelabu u realtimeu. Kao da imam visekanalni tape, pa onda mixam na 2ch
Ima li tu kakvih negativnih stvari?
OFF is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules