Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-04-2005, 06:27 AM   #1
Shady
Banned

Shady's Avatar

Default Master za CD i master za audio kasetu

Ne znam ho?u li postaviti pitanje kako treba, po?to se u donju materiju ne razumijem puno, ali poku?a?u da budem ?to jasniji.

Ovih dana treba da nosim neki materijal na rezanje i zanima me da li jedan isti master koji sam odradio mo?e da ide i na CD i na audio kasetu.

Jedan tip mi je rekao, navodno, da "kaseta ne mo?e primiti sve karakteristike zvu?nog zapisa koji je namijenjen za CD" i da bi, navodno "trebao da obratim pa?nju na to".

Dakle, moje pitanje je - za?to bi (ako je ovo ta?no) trebalo raditi dva modela jednog istog fajla, jedan za cd a drugi za audio kasetu, i postoje li neke razlike koje se moraju ispo?tovati kod ove procedure. Koje su to razlike?

Mo?da je ovaj tip mislio da isti materijal nare?em i na CD i na dat odvojeno? Zapravo, otkud znam ?ta je mislio... pojma nemam, ali ba? me je zbunio.
Shady is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2005, 07:12 AM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Nemoj CD da rezes jevtinim kucnim rezacem kao audio CD za te potrebe. Narezi ga kao data disc (wav), pa neka se oni zezaju tamo...

Ako bas moras da rezes kao audio CD, kupi disk predvidjen za rezanje na maloj brzini, recimo Verbatim Audio Disc i to odradi master rezacem.

Imas i master rezace koji rade sa 24 bitnim fajlovima. Mislim da sami vrse konverziju u 16...nisam siguran...

Sve sto ne treba da uradis je da recnes master CD na kucnom Sony-ju na Princo disku, brzinom 52x

To za drugaciji mastering namenjen stampanju kaseta prvi put cujem... Neznam, ali ne verujem...

Takodje sam cuo od gazda Ivana Studiotonca da vam je neki lik rekao kako se radi po zavrsetku mixa mastering i postprodukcija... Neznam, mozda je u pitanju neka igra recima, tipa nije shija nego vrat, ali za mene je mastering i postprodukcija ista stvar, samo je mastering valjda ispravniji izraz... nisam siguran kako bese...
Old 30-04-2005, 08:10 AM   #3
Shady
Banned

Shady's Avatar

Da on je rekao da ono sto uradim, i ?to ?e se ?uti na cd-u... navodno, ne?e se isto to ?uti i na traci.
Old 30-04-2005, 05:20 PM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Takodje sam cuo od gazda Ivana Studiotonca da vam je neki lik rekao kako se radi po zavrsetku mixa mastering i postprodukcija... Neznam, mozda je u pitanju neka igra recima, tipa nije shija nego vrat, ali za mene je mastering i postprodukcija ista stvar, samo je mastering valjda ispravniji izraz... nisam siguran kako bese...
Postprodukcija je termin koji se u jednom trenutku kod nas odoma?io a nema veze sa vezom, u principu, to je filmad?ijski termin. Ako se ne varam, i "Mastering" je u stvari delimi?no neta?an termin, za ono ?to ga mi ovde koristimo. Ono ?to mi nazivamo masteringom je u stvari premastering, a mastering obuhvata i pravljenje master diska sa kog se vr?i umno?avanje CD-a u ma?ini, i ceo proces pripreme za to. Nek me neko ispravi ako gre?im
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2005, 01:54 AM   #5
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Da on je rekao da ono sto uradim, i ?to ?e se ?uti na cd-u... navodno, ne?e se isto to ?uti i na traci.
Ma budala, Djole
Salim se...

Pazi, normalna stvar je da CD i traka ne sviraju isto, ali tu je mnogo manja razlika nego u slucaju CD - TV prenos, TV - Radio prenos. Po tome ispada da bi trebalo raditi minimum 5 mixeva\masteringa.

Znam da pojedini izvodjaci svoj zvuk baziraju na osnovu TV prenosa (npr. zana). Nema tu onih velikih zvukova, velike stereo slike itd... Bitna im je mono kompatibilnost i srednji tonovi. Isto tako ne kazu ljudi bezveze da Pink Floyd ne treba slusati na losoj opremi. Stvarno je tako... Medjutim, to za mastering za kasetu stvarno prvi put chujem... Ne kazem da je nemoguce, ali meni tako nesto niko i nikada nije pomenuo, niti sam nesto slicno nasao negde u literaturi...

@Dusan_S mali off topic... Dusane, sta mislis o Charvel gitarama. Ja upravo Charvel-a koristim za snimanje. U pitanju je matori charvel, kraj osamdesetih, ili sam pocetak devedesetih, made in USA. On je vlasnistvo mog prijatelja, ali stoji ovde, jer ovde radimo. Ja sam Charvela gledao sa nepoverenjem dok ga nisam probao... Narocito je dobar na visokim poljima...
Old 01-05-2005, 02:11 AM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ako radis kako treba, moras raditi posebne mixeve za CD (ne znam da jos neko u svetu printa kasete jer su skuplje od diskova) i za Tv emitovanja, tacnije spotove. Drugo, u nasim uslovima, morate biti svesni da ako hocete dobar zvuk na TV-u, morate da radite mono mix za tu priliku (jer i ako stanice imaju stereo emitovanje, vecina TV uredjaja je mono), a tu ne podrazumevam konvert u mono, nego odnose pravljene posebno za mono sliku i to ne na velikom RMS- u.
To sto je Dusan rekao je, po obicaju opet tacno i to u potpunosti. Ono sto mi zovemo "master" je samo "pre master", koji je najbolje uraditi u koordinaciji sa fabrikom koja ce stampati diskove. Oni tacno kazu svoje zahteve i ako se to ispostuje, sve ostalo je OK. Uglavnom se trazi mix na DAT-u (indexovan), ali nije frka ni sa CD-om, ali pod uslovom da je rezan kao data CD ili sa master pisacem koji ima plavi laser i na adekvatnom mediju. Takodje se ostavlja prostor od 1 db da bi oni imali odredjenu komotnost pri izradi "GLAS MASTERA", tj. prvog primerka sa kojeg se printaju svi ostali CD-i. Njegova izrada je dosta skupa (relativno), ali je zato svaki kasniji primerak dosta jeftiniji od diska nastalog rezanjem u rezacu, da ne pominjem kvalitet otiska...
p.s. kaseta ima drugaciju dinamiku od diska i u zavisnosti od samog kvaliteta i vrste (Normal,CrO2, Metal) moze podnositi manju ili vecu dinamiku, pa o tome moras voditi racuna ukoliko zelis da to stvarno zvuci korektno. Uglavnom je slucaj da se koriste normalke za izdanja.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2005, 04:27 AM   #7
Shady
Banned

Shady's Avatar

Super! Hvala puno na konstruktivnim savjetima!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules