Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-02-2007, 10:59 PM   #1
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Default Mixanje Akusticne gitare

Kako smixati akusticnu gitaru, da li snimati dve razlicite pa panovati levo desno, kako dobiti taj kristalno cisti crispy zvuk a da nemamo gitare od 1000 jura i studije od 100000!

Koja su vasa iskustva?
Ja je i usnimim ok (ozvucena u preamp pa u kartu), ali ne mogu da je smixam da zvuci ONAKO!
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 01:24 PM   #2
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Mixanje Akusticne gitare

Pa sad, nevezano za to kako si je usnimio i kako zvuči u startu, zavisi od aran?mana i ?ta radi u njemu. Pa kad si siguran koja je njena funkcija onda je mo?e? i smestiti. Prilična je razlika kad se radi o stereo iz ramena ?amaranim gitarama koje sviraju akorde i nekom razlaganju u baladi. Sa vecinom zhivih instrumenata moje iskustvo je shit in = shit out, pa za fenomenalan zvuk akustične gitare prva stavka je gitara koja se dobro snima (ne znači automatski da je preskupa) i da je dobro odsvirana i usnimljena. Posle je lako čačnuti malo EQ-om, kompresovati micati po pan-u itd.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 09:05 PM   #3
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa sad, nevezano za to kako si je usnimio i kako zvuči u startu, zavisi od aranžmana i šta radi u njemu. Pa kad si siguran koja je njena funkcija onda je možeš i smestiti. Prilična je razlika kad se radi o stereo iz ramena šamaranim gitarama koje sviraju akorde i nekom razlaganju u baladi. Sa vecinom zhivih instrumenata moje iskustvo je shit in = shit out, pa za fenomenalan zvuk akustične gitare prva stavka je gitara koja se dobro snima (ne znači automatski da je preskupa) i da je dobro odsvirana i usnimljena. Posle je lako čačnuti malo EQ-om, kompresovati micati po pan-u itd.
Pa u principu sam mislio na ovo sevanje iz ramena, pa uz neke blago distorzovane gitare, tako nesto

Neki savet za snimanje? Setup, nacin okidanja ili nesto slicno?
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 05:08 PM   #4
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mitjovan
Kako smixati akusticnu gitaru, da li snimati dve razlicite pa panovati levo desno, kako dobiti taj kristalno cisti crispy zvuk a da nemamo gitare od 1000 jura i studije od 100000!

Koja su vasa iskustva?
Ja je i usnimim ok (ozvucena u preamp pa u kartu), ali ne mogu da je smixam da zvuci ONAKO!
Duplexi...samo nemoj se zavaravati da ces taj zvuk dobiti u sobi sa opremom koja vredi koliko jedna bolja gitara...Lanac koji cine dobri gitarista>gitara>mic>preamp ne sme da se narusi ako zelis dobar zvuk,u suprotnom sve je improvizacija ne temu dobrog zvuka...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2007, 07:44 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja nemam dobra iskustva sa snimanjem na kabl, ne znam da li postoje neke gitare gde je taj zvuk upotrebljiv kao glavni kanal?
Old 21-02-2007, 01:18 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ja nemam dobra iskustva sa snimanjem na kabl, ne znam da li postoje neke gitare gde je taj zvuk upotrebljiv kao glavni kanal?
Pa postoje, naravno, ali se radi o tome kakav je kvalitet ugrađene elektronike, i naravno opet kakav je kvalitet same gitare. Opet, taj zvuk je uvek malo drugačiji (ograđujem se, mo?da neko ko ipak ima ozbiljnu kilometra?u snimanja mo?e da dobije sličan rezultat) od onoga ?to bi dobio ozvučavanjem mikrofonima.

Quote:
Pa u principu sam mislio na ovo sevanje iz ramena, pa uz neke blago distorzovane gitare, tako nesto

Neki savet za snimanje? Setup, nacin okidanja ili nesto slicno?
Pa probaj da ta gitara ima neki pattern koji je jasno povezan sa jo? nekim instrumentom, lupam ako gitare imaju pattern onda sa njima ako pu?taju samo onda sa bas gitarom. Ako su sa distom probaj da ih tretira? kao neku dodatnu perkusiju, daj im neki High pass tako da zveckaju i zvone i malo ih otvori gore. Za te neke stvari 12-erac isto mo?e lepo da radi. Ja sam u par navrata duplirao i električnu koja je dovoljno glasna mikrofonom, to je mnogo dobar trip.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 01:10 PM   #7
buzUki
Member

buzUki's Avatar

Dobra tema...Meni uglavnom zanima kako postici zvuk u finalnom mixu koji recimo podseca na Vinnie Moora u Pesmama tipa Never been to Barcelona i tome slichno...Takodje zanimljiv mu je ton na Albumu iz 2001. na tim acoustic instrumentalima gde je pokusao da malo unese Django shmeka u ceo album,ali mi nikada nece biti jasno da li je to acoustic simulator ili je koristio nekog Ovationa samo za te acoustic pesme???Zvuchi prilichno zdravo!!!

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules