|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Bio sam u jednom dosta poznatom studiju i vidio da oni rade potpuno drugim "sistemom" nego ja.
Napr.semplove sa plugin instrumenata renderiraju u wave,neobra?ene te ih onda obra?uju(comp.EQ rev itd). To isto rade i sa drumom. Snare: jedna traka wave, kik druga itd..!?Tako redom do 50-60 kanala(i vi?e) Na to sve opet vocali i tako svaka traka posebno obra?uje i onda sve skupa renderira u MIX 24bit wave i u Wave labu masterira te kona?no render wav 16bit . Ja radim potpuno druga?ije meni su drumovi u Battery-ju koje mogu i po kanalima odrediti ali ih obradjujem u Batery(osim halla kojeg on i nema)..! I tako dalje Kontakt , Hipersonic, Absynth,B4...i to sve onda skupa sa vocalima renderiram u wave.Ostali postupak je sli?an kao i oni. Dali u kona?nici ispadne isto ili je tu neka igra.Kako Vi radite kojim postupkom..!??Meni se ?ini kompliciran njihov sistem. Pozdrav!
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam pre neki dan zavrsio jednu pesmu za festival :roll: , koristio sam delimicno,renderovanje po kanalima u Wav. Ne zato sto mislim da bolje zvuci, nego MANJE OPTERECUJE CPU. Kad se zavrsi editovanje u midiju, ako si siguran u rezultat, iskljucis neke VST instrumente, i ostavis prostor za rad sa EQ,COMPRES, REV, DELAY............Jednostavno, ja ne mogu da proguram sve ove nove plug-inse, koji mi se svidjaju(sonalksis, voxengo,elemental, IMPULSI...........) jer jako puno trose cpu, a ako pritom imam BFD, Artist drums, Real Guit, Atmosphere, Culture, Hypersonic i Korg Wavestation.....
Jeste komplikovano, trazi vreme, smanjuje mogucnost naknadnog MIDI edita(mada ja uvek cuvam midi u istom projektu), ali ako hoces sve to da proguras ,mora. E sad, mozda oni imaju neki drugi razlog. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
To je po meni pravi nacin .......
Zato sto obradjujes wav ....... sa efektima koji su kvalitetniji ...... nemas problema sa kasnjenjem impulsa na sendovima .... Onda napravis mix ....u visoj rezoluciji .....i udjes u Wavelab .....i radis master i post ....... i onda ga svedes na 44 khz 16 bit Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Ako je to stvarno pravi i ozbiljan studio onda oni mixaju preko mixera,a ne misem,tako da je neophodno baciti vst u audio da bi ga poslao u mixer...a i mnogo je bolje,po meni,tretirati semplove sto vise kao live instrumente,znaci audio snimak pa obrada...[/quote]
Da nisam rekao rade sve u Cubaseu i to...1.6(tu neka verzija)?? ![]() Siguran sam to jer me to i iznenadilo.I sve mixaju u njegovom mixeru. Recimo drum rade u Hallionu (sampling)te ga render to wav pa obrada. Koriste i plug instrumente , ba? su radili sa "Virtual guitaristom" A ozbiljan studio sigurno je kad rade glazbu za jednu veliku TVsapunicu. I dobili su dosta pohvala..!Meni osobno nekako su pre obi?ni nekako kad slu?a? napr 2-3 dana SAMO svjetsku produkciju onda njih, dosta su plitki. Naravno to je moje mi?ljenje jer ja i sam zvu?im jo? pli?e ali ipak mo?da.. malo mi je svije?iji zvuk..opet napominjem meni ali i nekima kojima sam "podmetnuo" uzorke. Sve u svemu ba? da vidimo kakvo iskustvo se ima..? ![]() ![]()
![]() |
#6 | |||
Pro Member
|
![]()
Nemoj toliko da se lvezuje? za to ?ta radi neko drugi. Druga stvar je da si obi?ao dvadeset studija ili bar saznao kako ko radi u kom od njih, pa izveo neki ukupni zaklju?ak. Ono ?to se ra?una je rezultat, za rezultat ti nije potreban najnoviji plug in ili najnoviji Cubase, pa to ?to neko radi u nekom levom plugin-u, i starom sekvenceru, jednostavno samo zna?i da to njemu radi posao i da je tako navikao.
I mnogo ve?e face na "trulom zapadu" su s vremena na vreme izvaljivale neverovatne gluposti, ali se ra?una da li oni mogu da urade posao ili ne, i da li ga rade ok. Recimo taj koji radi ustudiju je mogao da ti ka?e da originalni Cubase radi bolje od piratskog, ili da je jedan plugin bolji od drugog, ili da PC sa Abitovom plo?om bolje svira od PC-ja sa ASUS-ovom, da li to zna?i da bi mu odmah verovao na re?? Uvek ?uj nekoliko razli?itih mi?ljenja, pa sve isfiltriraj kroz svoju zdravu pamet, pa tek onda do?i do zaklju?ka, nemoj se lepiti na druge kao na apsolutne autoritete. Nau?i ?ta mo?e? od onih koji ne?to bolje rade od tebe ali nemoj zdravo za gotovo uzimati da sve ?to oni rade, rade kako treba. Quote:
Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Hvala Dus! U pravu si svatko treba SAM da ukop?a u?i i sam da odredi
neke parametre.Ja radim onako kako sam opisao a onu usporedbu sam naveo samo da vidim kakva su iskustva drugih jer samo jo? u?im i u?im.. i tako do kraja. Pozdrav!
![]() |
#8 |
Vibrator
|
![]()
meni se cini da ti likovi imaju slab procesor pa zbog toga bacaju sve u wav..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Znaci kao sto sam i rekao .....radni reverb cisto da da sliku ....... neki eq samo da se sklone frekvencije ..... i tako uradis aranzman ..... kad izvozis ..... poskidas sve te efekte ....... izvezes ........dsp je sad potpuno rasterecen i kreces sa kvalitetnim efektima koji uzimaju procesorsku snagu druga stvar .... kad radis sa midijem .... i ubacis impuls .... sve krene da se raspada .... ma koliko latency da si stavio .......... jer ako radis samo sa wav om .... u Nuendu .... mozes slobodno da stavis latency na 85 ms ...... sto dodatno oslobadja komp ...... kad se sabere sa latency jem impulsa i nekih drugih efekata latency se popne na 150 ms ili jos ...... ali posto imas full latency kompenzaciju to i ne oseca tako da mozes normalno da radis ....... nadam se da sam sve objasnio ....... pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
E, a da li ja ispravno postupam, posto ne radim export konacnog mixa u SX-u ,nego,posto koristim hardverske eff. i synts. sve to snimam u Wavelabu u realtimeu. Kao da imam visekanalni tape, pa onda mixam na 2ch
Ima li tu kakvih negativnih stvari? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pjevanje/tehnika | analog | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 45 | 18-01-2008 10:21 PM |
Koja mixeta???? | jammer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 13-03-2007 05:42 PM |
MS Tehnika i mastering | Mogli | Zoran Vračević - Vrač | 19 | 14-09-2006 04:02 PM |
Stereo kompresor ? Stereo reverb ? MS tehnika u masteringu ? | milosjeftic | Audio Software | 10 | 26-03-2005 03:41 PM |
Mikrofoni::: napredna tehnika snimanja gitare | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 23-06-2003 10:44 PM |