pre par godina, moja prva tezga kao FOH tonac u gigantskoj prodavnici diskova u San Francisku. 16 kanala snake na bini ide u 1604VLZ, iz koga monitori i house idu preko limitera i eq-a nazad preko istog snake-a. Dva sata mi je trebalo samo da poteram sistem kako treba - signal je prolazio svuda, monitori su radili kako treba, ali house zvu?nici ni?ta. More kablova na bini je bilo sakriveno/zaklonjeno nekim paravanima, i nisam mogao da prona?em u ?emu je problem. Na kraju se ispostavilo da main out iz snake-a ide u subwoofer, koji radi i kao spliter, i iz koga signal ide u poja?ala za glavne zvu?nike. Na dnu woofera se nalazi minijaturni prekida? za struju - ako je isklju?en, ni?ta ne prolazi kroz njega.
Posle dva sata i dva litra prolivenog znoja, imao sam 10 minuta da ozvu?im ceo bend.
i jedna pri?a sa snimanja. Trio je do?ao u studio da snimi EP sa 5 pesama. Prvi session je trebao da bude isklju?ivo tweak-ovanje bubnjeva, jer je bubnjarka perfekcionista.... Nekom igrom slu?aja nisam mogao da na?em nijedan kick mikrofon, jedino ?to sam imao je neki polusjebani electrovoice RE-20, koji nekad radi nekad ne radi. Postavim ga ja ovako, onako - ni?ta ne radi, sve je muddy i pokakano - zvu?i kao papir. Izvu?em re20 iz bubnja, i ostavim samo kapsulu jedno 2cm kroz prednju glavu kick-a. Zvu?i sasvim fino - ali bubnjarka nije zadovoljna... I ja uzmem jedan kondenzatorski mikrofon sa velikom kapsulom, i stavim ga jedno pola metra ispred bubnja - eksperimenti?em sa polar pattern-ima (po?to su samo bubnjevi bili u prostoriji) i pozicijom, ne bi li nekako zaka?io malo vi?e niskih. Dva sata smo se zamajavali sa bubnjem - devojka nikako da se usre?i. Po?nem da A/B oba kanala za bas bubanj, i devojka se odu?evila kad je ?ula snimak bez kondenzatorskog (zna?i isto ono ?to sam joj pustio dva sata ranije).
|