View Single Post
Old 05-05-2005, 01:50 AM   #44
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ne ne ...... zaista hvala .... nisam bio cinican ..... ono je bio kompliment

Pozdrav
Znam da nisi, hvala na komplimentu. Malo se sam sprdam na svoj ra?un

Quote:
Dushane, naivno ili ne, moji miksevi se nadjose tu i tamo izdati od strane domacih, a bogami i stranih izdavackih kuca (piranha.de). Ti ionako rece da se ne bavis masteringom, pa ne znam sto si se osetio prozvanim i pozvanim da o tome delis savete.
Ajde ako nema? ni?ta protiv da pri?amo o tome van tog tripa "ja sam pametniji jer...", ako me razume?? Pravi neku takmi?arsko neprijateljsku atmosferu bez potrebe, nije ovo neka utakmica Crveni Masterinzi protiv Rumski Postprodukcija tima
Ako ni?ta drugo dosta toga ?to si ovde sada naveo u postu sam i ja rekao, na primer limitovanje grupa i odre?enih instrumenata. A druga stvar, svi koji se bave muzikom ako su ?irih interesovanja, nau?e jo? neke stvari. Ja li?no nisam ni i?ao dalje od toga da budem snimatelj u par navrata, ali mi to kao ni mastering nije u?a specijalnost. Sa druge strane pro?itao sam veliki broj knjiga i ?lanaka pa i na tu temu, prisustvovao masterinzima, snimanjima, miksovanjima u velikom broju, i poznajem odre?eni broj ljudi koji se profesionalno bave tom stranom posla. Zna?i pri?am iz tog ugla, kao ?to rekoh, mojih 50 centa. Uostalom jo? jednom, ne slu?aj mene, prvi bi Max mogao da se postavi kao neki autoritet, a ne ja, a drugo jo? jednom, ne slu?aj mene, proveri sam.

Quote:
Naravno da bi mastering inzenjer iz UK, ili USA, sa gomilom dedicated opreme uradio to bolje, ali zar mi nismo na ovom mestu da se ispomazemo prvenstveno u uslovima home recording studija? Ako vec imam tu mogucnost, naravno da cu da ukljucim na kraju lanca ono sto bih i onako stavio posle toga u WaveLab-u. Ne bas sve, ali neke osnovne stvari, tipa Limiter, Compresor, neki mastering EQ, eventualno multiband EQ. Na kraju se odrade samo sitne EQ korekcije, i eventualno ispravke RMS-a.
Kad ima? stvari na kraju lanca, ti neprekidno dobija? la?ne informacije o onome ?ta radi?. Svaki put kada solira? instrument ili grupu, samo to biva kompresovano i EQ-ovano, i dobija? ne?to sasvim drugo u odnosu na ceo miks. U aran?manima u koji su slo?eniji prakti?no je nemogu?e farbati individualne instrumente, jer ti pomeri? eq, a mastering kompresor koji sada kompresuje tu istu gitaru po?ne druga?ije da se pona?a. Recimo solira? dobo? sam, on ?e tako?e biti druga?ije modifikovan izlaznim efektima nego kada je u miksu, recimo, zbog kompresora ?e reverb biti nagla?eniji nego ?to realno ga realno ima, ili ?e izlazni EQ ise?i srednje pa ?e? ti dodati previ?e srednjih na kanalu, itd.. Mo?da eventualno ako radi? neku varijantu elektronike u kojoj su aran?mani jako jednostavno postavljeni i nema puno elemenata, a ne farba? pojedina?ne instrumente preterano, onda ok. Mo?da je deo razloga za moje pisanje i to ?to je to ?esta zloupotreba u praksi, znam niz ljudi koji su "instant producenti" koji re?avaju stvari time ?to ime je Vintage Warmer na masteru pa sve odmah ?atro "zvu?i dobro".
U svakom slu?aju, ako ti uspeva? da dobije? dobar rezultat, i misli? da te ne la?e dok miksa? i uop?te bira? boje kompresor i EQ na izlazu, pa pitchi onda tako, na kraju krajeva, rezultat je ono ?to se ra?una

U svakom slu?aju nadam se da se kapiramo da nemam nikakvu ?elju da se raspravljam dokazuju?i da dam ja u pravu a ti nisi, ja znam nekoliko gitarista koji su sjajni svira?i, a sve rade jako nepravilno. Ja priznajem da je to mogu?e i svaka im ?ast, ja jesam fasciniran, ali ako me neko pita ja ?u i dalje re?i da je to nepravilno i ne?u nekom svom u?eniku re?i da svira tako, jer zaista, za 95% ljudi je tako mnogo te?e. Nekako ista stvar i za ovu pri?u o "instant Masteringu"
Dushan_S is offline   Reply With Quote