Izbacen sam iz muzicke skole jer su mi se vise svidjale curice od nota, tako da sam samouk. Gitaru sam naucio svirati od mog kuma i to na egipatski nacin - po brojevima, tako sto svaka zica ima jedan broj, a prazna - nulu. Prva stvar koju sam naucio svirati na jednoj zici je bila ,,Prolece je zapocelo s kisom" od Jadranke Stojakovic, a onda je dosla simfonija koja se svirala sa dve zice - Kondorov let! Najvecu srecu sam osetio, kad sam jedno jutro uspeo da uhvatim bare akord na gitari!To mi se dogodilo na moru, pa sam ostao u satoru da se preznojavam na vrucini,ne verujuci sopstvenim ocima da cu sad moci svirati Krvavu Meri!!!Taman sto sam pao u depresiju sto nisam muzicki obrazovan, onda sam saznao da je u istom polozaju pola nase aktuelne estrade,da je i Goran Bregovic izbacen kao i ja, da su skoro svi sinovi vojnih lica kao i ja, pa sam se malo smirio....Mislio sam da nisam bas talentovan za komponovanje dok se nije pojavio Bajaga i uverio me da je jednostavno najbolje i najteze!Cvele, njegov basista mi je jednom prilikom rekao kako se svi frapiraju kad on ubaci cetvrti akord u pesmu i da se to posle prepricava....
Muziku jednostavno delim na melodicne i nemelodicne pesme i uopste me ne interesuje podela na raznorazne pravce, a takodje se ne palim na ono sto je moderno, sto je kao cooll, sto svi slusaju i ili tek neko (koji kao zna sta je prava muzika). Svaka muzika se mora nauciti slusati i tek je onda mozes razumeti. Isto kao i kod ucenja stranog jezika. Bas gitara je bila moja ljubav,jazz rok misaona imenica za mene, a Bodan Arsovski moj idol, kao i njegov zvuk onako specifican i razumljiv u bendu. Uvek sam imao najbolju opremu u kraju i nisam razmisljao o ceni. Prvi sam imao Hartkie system 4X10 bottoms i Warwick streamer 1, ali nikad nisam uspeo napraviti zvuk kao Bodan.Nije mi pomogao ni prastari Jazz Bass.Kad sam hteo da se pravim vazan medju basistima, onda sam vezao kiku i nosio kapu kao Pastorius, ali onda sam primetio da masa njih ni ne zna ko je on, pa sam i to batalio.
Onda sam shvatio da nikada necu biti najbolji basista i okrenuo sam se definitivno komponovanju i studijskom radu, gde sam daleko vise bio cenjen, ali nikad nisam uspeo javno da objavim nista jer je sve bilo povezano sa novcem. Ucestvovao sam u snimanju filma Sivi Dom, i pomogao prvim koracima Zorane Pavic, na albumu grupe Frenky. Sada sam clan foruma Rumski i mogu vam reci da se jako dobro osecam.
btw. Max na tebe je red!
|