Quote:
Originally Posted by Eon
... jer se u principu oko vocala ne treba puno ceprkati sa effectima da ne bi doslo do unistavanja (iz iskustva poznatog) samog vokala.
|
Evo moje price:
Pre otprilike 8 godina('94-'95),nemojte me drzati za rec, sam kupio moj prvi PC za rad sa muzikom

.
Onda je pocelo ucenje, zanimacija i poceo sam da pravim neke probne snimke (sve u mojoj sobi).
Mozete da zamislite kakav je to entuzijazam bio i kakva volja, kad sam sa drugarom prvu "pesmicu"
poceo da radim bez master klavijature, znaci samo sa misem (bilo je desetak instrumenata i svi su "svirani"-upisivani
s misem - ton po ton)

. I sad da ne duzim mnogo, posle silne muke i neprospavanih noci uradili smo
matricu i konacno jedva snimili vokal.Kad smo uzeli da dodajemo efekte na glas dosla je nova muka.
Tada nije bilo mogucnosti "real time" i "undo"(mozda ja nisam znao za to) i sve smo stavljali, sto se kaze,
otprilike i logicki. Na kraju je ispalo kao da se vokal u pesmi cuje negde tamo iz podruma

.
Tako bude kad se pretera sa efektima - mada su onda bili drugaciji uslovi.
Quote:
Originally Posted by Eon
Reverb ili Delay treba postavljati tako da odjek prostornosti dobro sedne u mix ali i da se cuje.
|
Takodje u zavisnosti od brzine pesme treba proracunati parametre za Delay(ako se stavlja), tako da se dobije da ga ima
i da je tu ali ne smeta i nije napadan.