View Single Post
Old 07-10-2017, 05:56 PM   #35
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Quote:
Originally Posted by komil View Post
Ovaj deo razumem

(...)

... ali ovaj deo već ne mogu da razumem.
Pa kontroverzan sam, mene i inače nije lako svariti u komadu

Ne mogu da se stavim u mozgove ove ekipe, pa da tvrdim da zaista razumem šta hoće i zašto to rade, ali na osnovu onoga što pričaju u filmu kapiram sledeće:

Oni u turbo-folku, pop-folku i novokomponovanim narodnjacima prepoznaju ono čega jednostavno nema u drugim žanrovima popularne muzike – totalno zanemarivanje „građanskih“ i „urbanih“ vrednosti. I ne samo zanemarivanje nego i pišanje na glavu tim vrednostima. Ono – sve karte na sto, bezobrazluk, razvrat, sva energija na 110% i udri. Mislim, pazi, to su činjenice koje čak ni oni koji vole sve one vrste muzike koje si pomenuo ne mogu da ospore. Pitanje je samo kakav predznak staviš ispred tih činjenica.

Koliko vidim, jedini greh koji se u ovoj diskusiji stavlja na dušu ovoj ekipi je što uzima te činjenice zdravo za gotovo, i što ih nije u startu obeležila minusom. Ali zašto bi? Njima TF ne označava samo džipove sa tamnim staklima i ulične obračune kao meni. Oni ga u ovom kontekstu uzimaju kao čist zvučno-energetski događaj. U krajnjoj liniji, ni džipovi sa tamnim staklima ne obeležavaju samo krimose i polupismene ljude. Kako mi rekoše, u Novom Sadu postoji kvart ograđen rampama u kom pored krimosa živi i jedan od prvaka postpetooktobarske Srbije, multiinstrumentalista, a flautista po srednjem obrazovanju. Ima i u Beogradu jedan isto građanski i urban lik koji je sklon tamnim staklima i obezbeđenju dostojnom Arkanovog, taj je diplomirao FDU. A mislim da ni jedan ni drugi ne slušaju TF, osim kad su u biranom društvu.

Svet je komplikovan, kultura je komplikovana, pa ni tumačenje ne može da bude jednostavno i jednoznačno. Ovi ljudi iz filma to sasvim dobro pokazuju. Njihov najveći neprijatelj su predrasude, ali vidim da se ne sekiraju zbog toga. I ne treba da se sekiraju.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Dok sam završio pisanje (uz sva ometanja koja su mi se u međuvremenu desila) preteče me @alavuk.

Last edited by awacs; 07-10-2017 at 06:16 PM.
awacs is offline   Reply With Quote