Quote:
Originally Posted by BlasterMaster
nece mi quote nesto pa moram ovako
"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."
Vaso, ako mozes pojasni ovo
|
Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan
Quote:
Originally Posted by jocasrb
@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan? 
|
Pa to je dobar plan. Drugo, nije loš plan ni uposliti nekoliko kompresora u nizu, od koji će svaki pojedinačno „raditi“ relativno malo, ali će ciljati određene elemente u glasu (jedan tranzijente, drugi samoglasnike, treći – deesser – sibilante). I svakako da sve zavisi od samog vokaliste. Prvo odredi šta ti predstavlja najveći problem, reši njega, pa tako redom. I ne preteruj, osim naravno ukoliko estetika pesme ne zahteva da se preteruje
Uzgred, imaš prilično dobro sročeno uputstvo za razumevanje kompresora koje je Deniken napisao dok je gostovao na forumu:
http://rumski.com/forum/showpost.php...29&postcount=1
Pozdrav,
Vasa