Quote:
Originally Posted by Ogi
Po tvojoj tvrdoglavosti zaključujem da si mlad čovek i da još nisi stigao da napraviš neku muziku zbog koje bi ti bilo jako stalo da potpuno kontrolišeš šta god možeš u vezi nje...
|
Igor je novinar, a ne muzičar, pa to donekle objašnjava zašto je njegova perspektiva drugačija od naše. Što se tiče muzičarskog ugla gledanja, u pravu si kad kažeš da svaki autor želi da ima kontrolu nad pojavljivanjem svog imena i dela u javnosti. Da stavimo finansijski deo priče na stranu,
pristojno je pitati nekoga da li se slaže sa
upload-ovanjem njegove muzike koju već sam nije postavio na mrežu.
Nisam ljuti zagovornik borbe protiv piraterije (naravno da i sam imam gomilu piratskog materijala u računaru), ali mi ne pada na pamet da se vajkam i da krivim sistem ako me neko uhvati. Još mi manje pada na pamet da koristim argument „A što mene maltretiraš kad Pera isto tako krade?“ Mislim, to je kao kad bi se svi pozivali na Maradonin gol rukom protiv Engleske, pa krenuli da igraju odbojku na fudbalskom terenu.
Da li je sistem zaštite autorskih prava savršen? Nije, ali zakonodavstvo se menja zajedno sa društvom, inače bismo i dalje koristili Hamurabijev zakonik. Ono što
jeste dobro kod tog sistema je to da on ide na ruku onome ko raspolaže autorskim pravima. Taj neko ne mora da bude sam umetnik (najčešće i nije), ali to su već odnosi između umetnika i izdavača, pablišera, koga god već... i ti odnosi
ni na koji način nemaju veze sa YouTube-om, Spotify-em, Soundcloud-om i ostalima.
Pozdrav,
Vasa