View Single Post
Old 31-08-2016, 12:41 PM   #33
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: zasto toliko para? sf11

S jedne strane si u pravu Vaso, s druge nisi. Strogo profesionalno gledano, naravno da bi idealno bilo kada bi bio neko ko samo smišlja prièu, meðutim, u praksi, makar kod nas, nemoguæe je osloniti se na sposobnosti i veštine montažera, i to, upravo zato što se rukovode filozofijom "moje je samo da montiram". I tako, imaš snimatelja koji kaže moje je ovo, montažera koga ne zanima novinarska perspektiva, i kada na nju doðeš skribomana koji ne ume dalje od Worda, onda o kakvoj kreaciji mi tu da prièamo. Nema od tog posla ništa brale.

Nisam zagovornik svaštarenja, nego prirodnog preklapanja interesovanja. Znaèi, imam sluha, volim muziku, zanima me produkcija, razvijam to kod sebe godinama privatno, znam i više nego što je potrebno za dobar tv/radio output, rade mi klikeri kako da inoviram, napravim zezu, privuèem pažnju, igram se... Ja stvarno nisam kriv što 97% snimatelja i montažera ne zna dalje od cut 'n' paste, niti ih više od toga zanima. A kada ih pitaš, pa zašto bre èoveèe, kažu: "Nije moje da...".
Taèno, nije moje da snimam, jer sam pokušavajuæi otkrio da mi ganglije vuku na zvuk, dok snimateljeve tripuju dobru fotografiju, kompoziciju, i ja ne uleæem na taj teren. Ali mu zato kažem, ej,, ovde æu reæi otprilike to, staviti efekat, podlogu, daj mi ovu atmosferu, poigraj se...

I sve to pod uslovom da imaš svoje ljude. Dakle, snimatelja i montažera koji isto tako uleæu u noge samo onoliko koliko znaju da æe doprineti dinamici igre, a nikako da bi jedni druge napravili invalidima. A ovo, danas ti snima Pera, sutra Žika, pa, Laza, onda upadaš u neke xyz montažerske kombinacije, gde niko nikoga ne zna u mali prst, a kamoli u srce i u dušu, to nas je po mom mišljenju pre dovelo do ovoga sad, nego èeprkanje po tuðem dvorištu.

Last edited by Igor; 31-08-2016 at 12:44 PM.
Igor is offline   Reply With Quote