View Single Post
Old 03-04-2016, 08:31 PM   #23
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Blokiranje autorskih pesama na Youtube-u

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ma i ja ovo piÅ¡em bez da koga preterano napadam (a joÅ¡ manje da bih se vajkao), nego mi je interesantno Å¡to je to pronalaženje modela toliko komplikovano. Mislim, Å¡to se tiče praćenja broja emitovanja YT je nemerljivo transparentniji od radija i televizije. Autorski, izvođački i producentski procenti se znaju. Ne kapiram Å¡ta je tu toliko komplikovano, javni medij ko medij. Malverzacija oko nabijanja gledanosti sigurno ima, ali ima ih i kad se radi o ostalim medijima. U suÅ¡tini, te pare i nisu spektakularne dok se ne dođe do milionskih pregleda. Ne govorim zbog para, niti mislim da je tu neko zakinut za nekakvo bogatstvo (ja ponajmanje), radi se o principu i vaćarenju od strane izdavača.

Ne pominjem SOKOJ kao (glavnog) krivca nego kao pokazatelj da je cela stvar joÅ¡ uvek u divljini. Monetizacija nije počela baÅ¡ od juče, niti se desila preko noći, a YT obaÅ¡ka nije od juče. Dakle, svi parametri su bili poznati bar pre dve godine. Da ne dužim, znam da znaÅ¡ Å¡ta hoću da kažem

Pozdrav,

Vasa
Potpuno razumem o čemu govoriÅ¡, međutim naÅ¡ sistem ne poznaje producentska prava (u formi kakva je kod Amera).
Probaj ovako - kako da se razdele pare kod muzičkih videa? Ok, imamo kompozitora, tekstopisca i aranžera, svirače... - naÅ¡a branÅ¡a. Onda, imamo reditelja, "scenaristu" i montažera, svetladžije... - video ekipa. A onda imamo "producenta" koji je sve to platio, a ujedno je glavni izvođač. Imamo izdavača koji je ugovorom oteo pravo na eksploataciju snimka (jer to pravdaju "ulaganjem" u marketing, odnosno reklamiranje izdanja).

Ko koliko procenata od monetizacije treba da dobije, odnosno ko je najzaslužniji za ostvareni broj pregleda (količinu zarađenih Google para)?
Da kompozitor nije napisao BAÅ* TU pesmu, ne bi bilo tih pregleda? Da tekstopisac nije napisao BAÅ* TAJ tekst, pesma bi bila bezveze i ne bi bila tako popularna? Da nije dobro slikana - džabe vam i tekst i pesma? Da nije "????" izdanje, vraga bi je tražili po YT-u? Da je neko drugi pevao, ne bi to takva hitčina bila?
To je osnovna glavolomka oko implementacije YT pregleda u raspodelu...
Ogi is offline   Reply With Quote