Kako god, kod nas je sve to još uvek na nivou hajdučije i komšijskih odnosa (što kaže @Shot).
Davno (pre 7 godina) postavio sam spotove grupe Familija na YT. Pre toga ih je već bio podigao izvesni user mManuela. Nismo imali ništa protiv (baš suprotno, pošto su imali po par stotina hiljada pregleda), nego su to bili snimci s TV-a sa skrljanim kvalitetom, pa smo bili u fazonu da omogućimo i slušanje sa koliko-toliko prihvatljivim zvukom.
Pre dve godine mi već pomenuti KVZ blokira tri spota (
Paranoja,
Boli me kita i
Jin i jang), jer su počeli da postavljaju Komunina izdanja na
KomunaOfficial kanal i blokiraju sve što ima veze s Komunom na privatnim kanalima. Srećom sam poznavao čoveka koji je povezan s KVZ-om i uspeo da ga ubedim da me stave na „belu listu”, tj. da mi odblokiraju privatni kanal.
E sad, na KomunaOfficial sajtu, koji podleže monetizaciji, okačen je (u audio formi) ceo drugi album Familije, ama su sva polja koja se tiču autorstva ostavljena prazna, a nisam primetio ni da SOKOJ u svojim isplatama pominje YT kao jedan od izvora tantijema. Tako da je ono što je @Ogi napisao samo delimično tačno:
Quote:
Originally Posted by Ogi
To nikako nije u koliziji sa njegovim AUTORSKIM pravima, odnosno niko mu ne spori autorstvo. Objavljivanjem pesme (ili pesama) je izdavaču (proizvođaču fonograma) PRENEO (PREDAO) pravo na eksploataciju SNIMKA pesme/pesama.
|
Elem, niko ti ne spori autorstvo, ali se niko baš ni ne trudi da ga pomene, a kamoli da ga prevede u sistem isplate naknade za njegovo korišćenje
Pozdrav,
Vasa