View Single Post
Old 04-01-2016, 11:44 AM   #48
igormink
Member

Default Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

Ja bi se malo ubacio na temu, naprosto volim ove teme
Koristim upravo metodu navedenu u naslovu tj. analog summing na "običnom" mikseru. Doduše najčešće ga koristim i prilikom snimanja, ali eto i miksam preko njega. Imam 32 kanalni AD/DA konverter koji je, rekao bih, dobar (bar meni dobro zvuči, ali o tome ću kasnije). Uz miks pult koristim i outboard reverbe, kompresore, delaye i tako neke stvarčice. Sve to skupa radim na ovaj način valjda iz barem 4 razloga:
1. Bolje mi zvuči (uz veliku rezervu da drugima možda i ne)
2. Lakše mi je drkuljiti po pultu i gumbićima nego po kompu
3. Volim staru opremu i restauraciju iste, pa u tome uživam
4. Potpuno iskreno ima tu i fetiša, da se ne lažemo.
Ovo je ujedno i poredak prema važnosti.
E sad, što se tiče zvuka, o tome stvarno ne bih jer ionako kvalitetu zvuka sagledavamo subjektivno i prije svega iz onoga na što smo glazbeno nasađeni. Tako recimo imam kolegu koji voli "vintage" opremu, čini sve da dobije "taj" zvuk, ali nema referencu u svojoj glavi jer sluša mjuzu koja nije ta. Dakle nema to veze sa opremom, nego kad šarafiš po gumbićima, trebaš znati što želiš dobiti, u odnosu na što se uspoređuješ. E tog osnovnog ukusa i stila nema, pa je sasvim svejedno što zvuči bolje. Slažem se i sa Bockijem - trenutno u studiju imam tri vrhunska magnetofona i niti jedan ne radi izopačeno kao VST-i jedino ako im totalno "krivo" podesiš bias ili pretjeruješ, ali to onda u pravilu i zvuči loše. Uspoređivali smo neki dan (nakon restauracije) pravi EMT 140 i UAD-ov. Svatko čuje razliku, ali UAD-ov radi super s obzirom da nema 200 kila i nekoliko metera kubičnih.
Dakle stvar je okoline u kojoj radiš, što te najviše inspirira da dobiješ ono što želiš dobiti i kako ćeš do toga najbrže. Je li analogija jedini put? Ne - nije sve za svačiji ukus - zato vozimo različite aute, imamo različite tenisice...Bitno je da je gušt. Valjda je...
igormink is offline   Reply With Quote