View Single Post
Old 01-01-2016, 11:59 PM   #17
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

E pa da, ako pričamo o početnicima, da. Tu te skroz razumem. Nisam ni rekao da bi trebalo svi to da poseduju, niti da je must have.. Ja čisto kažem za sebe, da osećam da su mi ruke vezane u nekim momentima, i da ne mogu da rešim problem nikako. Jer sve zvuči ok, ali se gubi dubina i sve od jednom kreće da zvuči vrlo plastično i kao da se mix guši, a nije tako tj ne bi trebalo da bude tako..

Zapravo, summing se dešava i dok radiš, ne bi ni trebalo da postoji razlika između eksporta i onoga što slušaš pre eksporta. Kada bi bilo tako, ne bi valjalo..

evo npr primer
https://www.youtube.com/watch?v=1xhNGcsdrOo
ok, to sam radio za klijente, po PS-u (glas je previše u dignut, ali to su tražili), i nisam ja radio master nego ljudi sa sunčanih skala. Obrati pažnju na poslednju strofu tj C deo. Tu ima baš baš mnogo vokala, i tona kanala, i sve polako kreće da se stiska i da se gubi definicija instrumenata jer ima mnogo stvari od jednom, i to je upravo problem summinga cubase-a. Mogao sam da popalim tu još tonu plugova i da izvlačim definiciju iz svakog instrumenta specijalno za to parče, ali bi ishod bio praktično isti..

Što se tiče jittera : http://www.apogeedigital.com/knowled...hat-is-jitter/

Bio je jedan odličan test koji je avid uradio.. probaj, ja sam od svih ponuđenih uvek prepoznao zvuk neve-a, a između pt i pt heat-a sam imao uspeh od nekih 50% npr.
http://www.avid.com/US/resources/hea...ning-challenge

Ok, hajde da ne pričamo konkretno o konzoli koja košta trilion dinara, nego konkretno summing boxovima:
https://www.gearslutz.com/board/high...s-summing.html
Izdvajam ovaj komentar:
"I own a Neve 8816 and good enough converters and clock to get through at top quality. Yes, it's true simply running a stereo mix into 2 channels does make it sound better, because of the transformer in it's mix bus, but it definitely doesn't sound the same as summing 16 tracks on it. I can even hear when just 2 tracks are summed together in the computer and those routed into a Neve channel. I have to do that when I run out of Neve channels, and you wouldn't think so, but you can really hear the lack of separation, and I don't just mean stereo separation. It's hard to explain but it really makes the sounds not step on each other. "

to je samo jedan od threadova.. koloracija, nelinearnost, crosstalk itd..

Kucaj na gearslutzu summing mixers i naćićeš gomilu threadova o ovome, i ima ljudi koji se potpuno slažu sa tobom, i ima ljudi koji se potpuno slažu sa mnom. Dave Pensado se kune u ITB, Fab Dupont i Tony Masserati u summing. Pitanje je afiniteta i toga ko kakav sound želi, i šta ko radi muzički.. Npr ja nisam čuo ni jedan mix od Pensada (koliko god da ga cenim) koji zvuči kao bilo koji masseratijev sa Jason Mrazovog "we dance we sing we steal things" koji je rađen na neve-u. Kao što je Knopfler decenijama obožavao MCI JH500 seriju.. Fab Duponta pominjem zato što ste pominjali D-box.. Sa druge strane, isto tako na gearslutzu možeš naći i A/B testove raznih summing boxova, i veruj mi da vredi poslušati sve to.. Neki su tu (kao npr neve 8816) praktično da dodaju "boju" kada ih "poteraš", a neki (portico 5049 mislim da je model) da rade obe stvari...

postoji i SSL-ov summing box i thread o njemu, pa možeš poslušati i tu testove.. I ja sam bio nevernik, isto kao i ti dok nisam shvatio koliko bi mi takva stvar olakšala posao i dala mi da lagodnije, brže i sa manje truda dođem do nekog sounda, i da kada zatrpam mix tonom stvari (a neki projekti to prosto zahtevaju) instrumenti ne krenu da se tuku jedni sa drugima iako su u miksu postavljeni ok.

U pitanju su prosto afiniteti jbg.. imao sam jednom raspravu sa drugarom oko dimension D vs waves doubler. Ok i jedan i drugi rade stereo spread, ali na drugačiji način, i ja sam pokušavao to da objasnim dok je drugar bio u fazonu ali ne šta će ti dimension D kad ovo radi isti posao. Jeste, možeš i sa kratkim delayom, i pitch shiftingom da napraviš isti fazon kao waves doubler, ali to i dalje nije dimension D koji mi prija jer sam ga čuo na hiljadu pesama, i znam taj zvuk.

Ako ti je većina mixeva ispod 20 kanala, ne treba ti summing mixer, a ako je većina iznad, razmisli o tome.. prostudiraj, i uvek preispituj sebe.. ja se uvek preispitujem, i pregledavam svoje mikseve i trudim se da budem bolji.. to radim i kao osoba, i kao muzičar/aranžer/šta god i prosto iz iskustva kažem da je MENI to potrebno, što ne znači da neko drugi želi taj sound.

Digresija, ali ako pričamo o pluginovima - Jednom sam ostao sam u Pinkovom studiju i radio sam neki mix, i rekoh ajd da napravim testić koji je izgledao ovako:
Vokal sam provukao kroz jedan kanal, i poslao ga u njihov la2a, jer njega obožavam na vokalu, taj sam signal poslao nazad u šinu pored radi paralelne kompresije i tu koristio SSLovu dinamiku. Dobio sam taj neki "glassy" vokal o kom sam maštao uvek, i na koji sam navikao da čujem u starim snimcima.. Ne sećam se više cifara, ali znam da imam negde fotke i zapisano sve to jer sam posle došao kući, i uradio ISTU stvar u cubaseu, sa uadovim i wavesovim, i IK (itd) pluginovima, i nikako nisam mogao da dobijem taj zvuk. To je bila ta kompresija, to je bio sličan "dirt" ali vokal nije zvučao ni približno onome sa SSL-a, i to je upravo bilo to.. crosstalk i "kašnjenje" sa šine na šinu, koje je dalo taj zvuk. Da se ogradim, ne kažem da je drugačije nemoguće napraviti dobar mix, daleko od toga.. ali ove stvari su tu da ti olakšaju posao, ili približe onom zvuku koji želiš da čuješ.

Uh, pogubih se.. mrtav sam umoran, i još uvek mamuran. Srećna nova godina!

Last edited by HeatMan; 02-01-2016 at 12:27 AM.
HeatMan is offline   Reply With Quote