Quote:
Originally Posted by dreadskill
Moze neka referentna visina overheada cisto da znam od cega krenut ... prije sam postavljao mic cca. 80 - 90 cm od snare-a.
|
Džabe je da pričamo ovako sholastički, to moraš da vidiš na licu mesta. U principu, tih 80-90cm je dobro polazište.
Quote:
Originally Posted by dreadskill
Jos jedna stvar ako su mikrofoni nize da li cinele dolaze vise do izrazaja
|
Vidi, nigde ne piše da OH mikrofoni moraju da stoje na neki određeni način. Ako previše udara po činelama, možeš da postaviš onaj mikrofon koji gleda okomito tako da mu činele budu sa strane. Možeš čak i da ga staviš ISPOD činela, a iznad timpana, a onaj kod floor toma da staviš između FT-a i susednog rack toma... Sve ovo što sam napisao tumači uslovno, ili potpuno zanemari. Suština ove moje kenjaže je da ne traba da ti zanima da li nešto „izgleda profesionalno” nego da li se čuje ono što tebi treba. Je*eš i mene i G. Johnsa.
Dakle — ozvuči kick i snare kao što bi to i inače učinio, a onda mrdaj ova dva druga mika tako da nađeš balans činela i tomova koji je prihvatljiv. I sve vreme pazi na to da ti na ta dva kanala doboš i kick budu koliko-toliko u centru kad raširiš panorame L-R. Postavi mikrofone, snimi par desetina sekundi, pa poslušaj samo ta dva kanala, bez mikrofona za kick i snare. Pa opet, pa opet

I ne sekiraj se
Pozdrav,
Vasa