View Single Post
Old 18-01-2014, 09:35 PM   #10
DzoniPFC
Pro Member

Default Re: Pitanje za iskusne!

Quote:
Originally Posted by Torbica3d View Post
ok radi na oktavi centralne f. 250hz i ima koficijent apsorcije 0.8 debljine preko 10mm i gustine 140kg/m3 to je od 180hz do 335hz ali vec na doljnog granicnoj frekvenci opada.
cak sam uspeo da sa nekim eksperimentima povecam apsorciju, ali vec ima jako mali koficijent apsorcije u oktavi granicne frekvence 125hz to je od 90hz do 180hz ge sam dobio da bude na 125hz 0.6 sto je opet jaka vrednost k.aps.
ali to je sve low-mid frekfencija. sta je ako posmatramo trecinu oktave???
recimo granicne f.100hz to je od 90hz do 112hz tu kameena vuna vec polako nista ne moze. koficijent A. je 0.2, 0.3, a jos nismo stigli do sub-bass f.
ono sto sam rekao da neradi ispod 200hz se odnosilo vise na pojentu bass trapa jer cu ja resiti problem od 180hz samo povecanjem apsorcione povrsine u prostoru a bass trap treba da mi radi do 90hz ) to ne moze kamenom vunom. tu idu ozbiljni mehanicki apsorberi i trapovi.
primer kod mene sto sam resavao.
radio sam proracun na trecinama oktave.
vreme reververacije
fg63= 1.9s
fg80= 1.8s
fg100= 1.8s
fg125= 1.6s
fg160= 1s
fg200= 1.4s
fg250= 1s
fg315= 1.4s
i onda drasticno opada.
ok resio sam sa kamennom wunom sve do 140hz
ali ozbiljna trap ne moze da bude od vune koji treba da regulise frekvence od 63hz do 140hz.
Mozda mi je informacija promakla, ali ako je po Vasem misljenju kamena vuna beskorisna, kojim materijalom regulisete frekvencije ispod 140hz ?

Slazem se da "bass aposrber" izgradjen od kamene vune, ili bilo kojeg materijala debljine 5, 10 ili 15cm ne moze biti efikasan apsorber niskih frekvencija ali tvrdnja da kamena vuna uopste nije efikasna u donjem opsegu je mozda pogresna. Ja nisam strucan ali godinama pazljivo pratim i citam savete iskusnih dizajnera studija i nisam vidjao nista drugo u upotrebi sem kamene vune...

Npr. na ovom sajtu postoji nekoliko tema koje sadrze fotografije i detaljan opis akusticke adaptacije u prostorijama koje su namenski izgradjene za potrebe snimanja i obradu zvuka. Nisu jeftini DIY projekti u pitanju, i uglavnom tretman je radjen kombinacijom materijala kamene vune i azmafona... Pa ako se proceslja forum Gearslutz, barem jednom godisnje neko pokrene temu koja dokumentuje proces konstrukcije milionskog studija, gde je ceo proces dokumentovan fotografijama i ozbijlnim proracunima... Tretman radjen naravno materijalima slicnoj kamenoj vuni (pretezno 703)...
DzoniPFC is offline   Reply With Quote