View Single Post
Old 13-12-2013, 02:26 PM   #97
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Gasi se Jelen top 10 lista...

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Zato što, na primer, si ti Vaso imao sa bendom hitove koji su pominjali grupu pedera, voljenje seksa, da boli kita i ostalo, pa se niste bojali da li će to nekome smetati za emitovanje, da li će neko zabraniti pesmu, da li ćete ostati neuspešni jer to nije po volji nekom uredniku. A pre neki dan načujem kako neke mlađe navodno rokerske, nadrkane bezobrazne perpektivne kolege elaboriraju da li bi trebalo da smanje psovke u novim pesmama da bi se više vrteli na radiju i u medijima. Tuga, brate.
Ma bolelo nas je uvo da li će neko zabraniti emitovanje, a na kraju se ispostavilo da niko ni nije imao ništa protiv, osim naravno Studija B i B92, koji pak nikada nisu emitovali nijedan takt tog benda (mada iz potpuno drugačijih razloga). Autocenzura je mnogo glupa stvar, a pritom obično i potpuno nepotrebna.

Pre neke grupne svirke 1996. u Banja Luci nam organizator rekao kako ne bi valjalo da sviramo pesmu Brate Murate, jer kao ne može da nam garantuje bezbednost. Mi mu rekli da se opusti, pošto publika sigurno neće njega gađati konzervama, nego nas. Naravno da niko nikoga nije gađao.

Onaj „integritet” koji pominješ je ključna reč. Ako radiš kako misliš da treba, čak i ako ispadne kako ne treba — bar si isterao ono što si hteo. Kad u startu kreneš sa umiljavanjem i štrojiš samog sebe, a stvari se završe bez očekivanog rezultata — jebiga, duplo golo — nezadovoljna publika, nezadovoljan ti... ko popišan cvet.

Sve se svodi na to da li se tebi iskreno sviđa muzika koju si stvorio. Mislim, ISKRENO. Ono: šta bi ISKRENO pomislio da čuješ istu takvu TUĐU pesmu na radiju. Mislim da je u bilo kom stvaralaštvu važno i korisno imati nekakvu zamišljenu CCTV kameru koja te posmatra iz ugla sobe. Ne radi autocenzure, naprotiv, nego radi samospoznaje.

Na kraju, čudno mi je da ne kapiraš da Arturovi i tvoji stavovi uopšte nisu suprotstavljeni. Samo se ponašate u skladu sa onom oveštalom metaforom o optimisti, pesimisti i dopola punoj/praznoj čaši. Ali to su emotivna stanja, na razumskom nivou obojica pričate isto.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 13-12-2013 at 02:28 PM.
awacs is offline   Reply With Quote