Quote:
Originally Posted by silzg
Baviš se glazbom a osnovni pojmovi su ti motiv neslaganja?
Objasnit ću ti osnovne pojmove ako ćeš imat strpljenja komunicirat.
|
Zelim ali ne vredi kad ne razumem vecinu stvari koje napises.
Npr:
Quote:
Originally Posted by silzg
Matya treba stimulaciju imanja na umu da posjeduje nešto. Matyi to može biti dobar stimulans koji će završiti zanimljivim djelima. Ali stvarnost je da je psiha presudila a ne mogućnosti hardvera.
|
Pojasnicu ja tebi par nonsensa koje si napisao, pa mozda naucis ti nesto od nas pre nego ti nama ukazes na nase neshvatanje pojma workstation.
''Također, mogućnosti softvera su neograničene za razliku od hardvera i to je činjenica koja se vjerovatno nikad neće promijeniti.''
Dakle kada mi objasnis kojim trikom mogu da zamenim Set Listu i Karmu sa Kronosa softverski ja ti priznam ovo sto si napisao!
Za 95 eura imaš od njih 640GB HDD sa svim kolekcijama koje su do sada izdali. Sa takvom bazom samplova možeš ravno u hollywood radit glazbu za filmove kao Gospodari Prstenova.
Ne mozes! Suvisno objasnjavati zasto!
Što je Workstation?
Workstation je uređaj koji u sebi povezuje digitalno i analogno, obično na način da je chip-procesor zadužen za obradu digitalne sinteze i komunikaciju sa hardverom tj. kontrolama. Analogija standardnom kompjuteru sa midi kontrolerom.
Ako si mislio na to da je workstation sastavljen od softvera i hardvera onda si u pravu, ali te muci ponovo terminologija jer digitalno-analogno i hardver-softver nije isto. Ako se iole razumes u konstrukciju workstationa videces da nikakav cip ne obradjuje digitalnu sintezu, ni na racunaru, ni na klavijaturi. Mogu da ti posaljem neko servisno uputstvo da osmotris sta se zaista desava u klavijaturi. Sinteza je jedno, chip drugo, procesor trece i tako redom...
Može postojati npr. situacija kada Roland ne želi otkriti pikanterije svog softvera implementiranog u hardveru kojeg prodaje. Ali to nije predmet teme prednosti hardvera nad softverom.
E ovo upravo jeste jer to onda ne mozes dobiti na racunaru, vec samo na Rolandovoj klavijaturi!
Prednost workstationa može biti analogija oscilatora, filtera i internih sklopova (koju većina slušača ne prepoznaje) i stabilnost u live nastupima (ne bavi se onime čime se Windowsi bave).
Osim ako me neko ne prosvetli, ja ne znam ni za jedan workstation ciji su oscilatori analogni, kao ni filteri! Verovatno si mislio na background procese u Windowsu i evo otkrica! Svaka klavijatura osim analognih modela ima firmware ili operativni sistem, a samim tim i pozadinske procese! Stabilnost rada sa VST instrumentima uzivo je diskutabilna jer ne postoji ni jedan softver koji je namenjen koriscenju istih u te svrhe, kada ga neko napravi bice podjednako stabilan kao i sint.
U stvarnosti u softverskoj domeni generiranja zvuka postoji vrlo ograničen broj opcija same sinteze zvuka a ostalo spada pod znanje i kreativnost.
Koji su to nacini generiranja zvuka i sinteze koje postoje na workstationu a ne mogu se izvesti VST plaginom? Evo odmah cu ti sam odgovoriti, sve sto moze workstation moze i VST.
Nego ti jos malo da se pozabavis istrazivanjem i definisanjem pojmova, a do tad cemo ti rado pomoci svi mi koji smo tu uglavnom da bi sto vise naucili.