Quote:
Originally Posted by Bockie
Jedan od prvih "plagova" koji upalim na mix-u je "phase scope" na i8 na masteru u cubendu... Pa kad god solo na neki kanal ili grupu...ili grupu sa jo? soliranim nekim kanalom, pa slu?am ?ta se de?ava...
|
Jeste, Bockie, upravo tako. Slu?am. Koristim i ovaj PAZ stereo analizer već godinama. Ne tjeram ba? uvijek 'mak na konac', da mi stereo i mono preslu?avanje zvuče isto. Mada sam i to navikao ; bilo je vi?e rasprava o tome, radi konačnih uređaja (jo? uvijek ima dosta mono TV, ... , bla, bla, ...).
Međutim, uvijek prvo slu?am - grupu trakova po grupu i cio mix u izradi, jer pojava antifaze nekad zna zagorčati ?ivot propratnim pojavama : neprirodni flangeri, sti?avanje/pojačavanje mjestimično (promjena nivoa), propadanje i boje i jačine - generalno, ometanje kompresora, limitera, ... Naročito se izrazi ako se dobiju takvi prekompresovani trakovi koje je te?ko 'ubiti' a da nisu izra?eni.
Ne ka?em da je uvijek drastično ovako ; vi?e radi primjera.
Međutim, konkretan problem je bio ?to postoje 4 traka na kojima su live izmije?ani vokal i neki od intrumenata (+ nekoliko trakova gdje je, osim prostorije, sve đuture čujno : manje -vi?e. A naročito su pra?tale činjele, tako da je to bila relativno 'muka' utjerati u ?i?u.
Ali, sa malo dodatnog cimanja na pojedinim plugovima, uspio sam to rije?iti u konkretnom projektu.
No, i dalje nisam skontao ?ta sa tim ima FFQs. A, vala, ba? me briga za?to! Va?no je da je sada O.K.