View Single Post
Old 03-12-2013, 12:03 PM   #37
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Ja već du?e vreme koristim iPad za vokoder deonice. Usnimim, sredim tempo u DAWu i ubacim semplove u PC3K6 koje trigerujem ili preko sekvenci (Get Lucky, Hot Right Now) ili ih sviram live (I Follow Rivers, Sing it Back) preko Kurzweila PC3K6. Kako sam ja taj koji ?alje bubnjaru klik i samim tim mogu da sredim moje sekvence da budu 100% u syncu, to sve radi bez problema. A uz to i super zvuči. I generalno, kupovina iPad2 mi je najpametnije ulo?enih 200? u ?ivotu.

?to se tiče dockova - probao sam Behringerov iStudio - latencija ako postoji, nisam je čuo ni u jednoj aplikaciji koju sam probao... A probao sam desetak.

Ali iPad priča generalno ima svoje dve strane. Dobra je ta ?to ti vi?e od iPad3 za muzičku produkciju NE TREBA (radim na iPad2). Dobro je ?to mu baterija traje 10 sati UPALJENOG EKRANA. A dobro je čak i to ?to ima toliko dobrih aplikacija da te prosto tera da u?ivo koristi? ne jedan već dva i vi?e iPada

Medjutim, lo?a strana dosta naru?ava ideju da se to koristi u?ivo. Proizvodjači dockova su orijentisani ka bedroom producentima (a kako i ne bi kada se radi uglavnom o Numarku) i samim tim na tr?i?tu ne postoji kontroler koji je 100% adekvatan za nekoga ko je ozbiljan svirač.

Primer:

AKAI synthstation 49 - prelep kontroler, ALI:
1. Nema MIDI I/O
2. Nema INPUT za mikrofon
3. Padovi i tasteri su mu van njegove aplikacije neupotrebljivi - u smislu da ne reaguju ni na ?ta.

SAMSON Carbon 49/61 (Synclavieru bi ovo moglo biti jako zgodno!) - takodje jako dobar kontroler (ka?e da se napaja preko ipada) ALI:
1. Ima MIDI OUT - nema MIDI IN (neko očigledno ba? voli da me zeza! )
2. Nema INPUT za mikrofon
3. Ima dock sistem - ali tako miri?e da će u?ivo da ispadne iz toga bez problema
4. Koristi iPad headphones OUTPUT - mo?da gre?im, ali, ne znam da li bih to smeo da koristim na velikim svirkama.

I tako dalje i za DJ pultove za iPad i druge kontrolere. Iako su namenjeni za ideju da nosi? ?to manje opreme sa sobom nijednom ne pada na pamet da bi mo?da ?eleo da svira? BEZ dodatne opreme izuzev hardware klavijature. Očigledno je bilo previ?e te?ko zamisliti da će neko po?eleti da ima sve kompaktno

Tako da, obrni okreni, ili dock pa MIDI kablom u pravi hardware ili ću kao Matija da napravim DIY iPad kontroler
Sve odlicno primeceno.

Ostaje nam da verujemo da ce neko od velikih igraca bar nesto od ovih ili slicnih primedbi uzeti u obzir.