Ma u?as, ja ne znam ?ta oni očekuju od nas... Da moramo znati miksati?
?alu na stranu čuo sam vi?e puta da neko priča kako su te farbe bile bolje jer "bolje" legnu u matricu. Sa jedne strane, te farbe jesu bile delo sjajnih programera, koji su sa malo postizali mnogo, pravili sjajne zvuke na skromnom hardveru. Ali razlog ?to su one bolje "le?ale" je ?to su bile već odrađene npr EQ-om u velikoj meri, zapravo, često su bile jako tanke i bez?ivotne u odnosu na pravi instrument koji imitiraju. Ali u miksu je naravno mnogo lak?e ubaciti deset instrumenata koji ne zauzimaju puno mesta. Pravi ?ivi instrumenti su frekventno i dinamički bogati, zahtevaju nekad malo mučenja da im se nađe mesto u gustom mixu, ali su zato i fleksibilni, jer im ni?ta nije oduzeto. Ideal je bio da VST sample bazirani instrumenti stignu dotle da ne?to zvuči realistično, a ne da zvuči lako za smiksati. Ono ?to naravno ume biti problem kod takvih instrumenata je ?to treba znati koji izabrati za koju situaciju. Kao i kod pravih instrumenata, sample biblioteka snimljena na jedan način, sa određenom logikom ne mora biti najbolji izbor za neku svrhu, ali to ne znači da je problem u njoj već u onome ko radi muziku. Kao ?to bi u studiju pre snimanja izabrali komplet bubnja koji najbolje le?i za neku svrhu a zatim postavili majkove takođe u skladu sa time ?ta ?elimo da dobijemo.
Naravno nisam ne?to pozvan da isuvi?e pametujem na ovu temu, jer je moje iskustvo snimanja ?ivih instrumenata manje od mnogih koji dolaze ovde na forum. Komentari?em jer mi je negde zanimljiva ta pojava, mislim da je u pitanju i neka vrsta lenjosti prouzrokovana lakom dostupno?ću i nedostatkom iskustva. Tako neko lupam, napuni pola hard diska sa Ocean Way Drums, pusti to uz svoju pesmu, a ono, oh čuda velikog, ne zvuči odma super. Onda osoba dođe do zaključka kako je sve to prevara i budala?tina i kako d?aba njima silni gigabajti semplova kad je bolje svirao neki tamo bubanj sa Akai diska.