Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
moje misljenje je da je monitoring najvazniji. Uz to i ad konvertori za snimanje analognih izvora. kvalitetni DA konvertori su bitni za funkciju eventualne upotrebe analognih hardverskih efekata i procesora. Nije mi jasno zasto bi u lancu monitorizacije bilo potrebno imati DA konvertor kvalitetniji od napr audiofil m audia? Svi da konvertori u spravama na kojim raja slusa mjuz su mnogostruko losiji od pomenute kartice. Fora je valjda u monitoringu izvlaciti kvalitet zvuka koji se realno dobija kod slusaoca?
|
jeste, monitoring je jako vazan.
kao i DA konverter, jer ces cuti neke stvari koje na prosecnom konverteru pobegnu.
I naravno - to nije nebo i zemlja - pametan covek ce zavrsiti posao i na integrisanoj kartici ... govorimo samo o dubini i sirini slike. Na integrisanoj karti moze da se uradi vrlo dobar miks! Ali za fino setovanje reverba, generalnu dubinu i prostornost... vec treba nesto vise...
....nazad na pricu o Drawmeru i Avalonu:
- konkretno - vecinu je izneo Marko Hollywood, i to je sve tacno - Drawmer tvrd i OK, malo midlast, korektan za elektroniku. Avalon 747 je po meni "Norah Jones" sprava - ubaci neku baladu, jazz, pop, i super. Za elektroniku, po meni neupotrebljiv (taman posla da je sranje, nego nije ciljano za to, trom je, moze za neki Soul, vamo tamo Rnb... ali za 4-on-the-floor... tesko)
... generalno, dosta je do skilla - ljudi cesto ocekuju neke fore da ce im sprava doneti "taj sound" i skupocu u svojim produkcijama ... dugo vremena treba da prodje da se razume da 95% mozes da uradis u kompu bez jednog parceta hardvera. Onih 5% je vise Gear Fetisizam, korak dalje, ljubav prema dobrom zvuku itd... ali sustina je da TI pravis zvuk, ne sprava. Puno No.1 numera su nastale na samo jednom Mac laptopu, bez ijedne sprave u miksu. Ako se posao napravi, zarade pare, jupi, eto hardvera

... ali samo da malo dominca zvuk koji si vec postavio kao producent. Nece ni jedna sprava da formira tvoj zvuk, tvoj zvuk formiras ti
pozZ