View Single Post
Old 03-09-2013, 02:55 PM   #55
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Sa kakvim vi mašinama radite pa vam windows procesi prave problem? Ja sa win7 64bit/3.2ghz dual core/4gb ram nemam jedan jedini glitch u radu. A radim stalno 88.2/24. Koliko me sećanje služi, dok sam bio na XP, jedina stvar koja je zauzimala cpu bio je indexing service...
Da, slazem se da "default" postavke za power saving nisu toliko ubitacne - malo sam preterao u gornjem postu... Nisu bas "audio killer", zato sam i stavio smajlija... U vecini slucajeva, to sve funkcionise besprekorno i sa ukljucenim opcijama - one su tu da stede ali da se sto manje osete u radu - sa tim ciljem su implementirane. Ali nisu svi ljudi isti niti svi racunari. Neko radi sa vrlo malim latencijama, na primer - bitno mu je da lepo radi u real time - ili ima neki "hirovit" audio interfejs. Takodje nema veze sa brzinom na kojoj radi procesor. Prelazak iz jednog u drugo stanje, na nekim CPUovima moze da ima za posledicu zamrzavanje procesora na neki mikrosekund...
Evo jednog prakticnog primera : Creamware Scope Fusion je zbog svog drajvera, bio IZUZETNO osetljiv na ove pojave...

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Jel postoji opcija da se C1E i Speedstep isključi samo u jednim Windowsima, dakle iz Windowsa?
Pitam zato što sam na dual boot-u i u ovim windowsima koji nisu za produkciju su mi bitne power saving prednosti. To mi je jedan od bitnih razloga zbog čega sam i prešao na i7 IB
Da li se isključenjem Speedstep-a isključuje i Turbo?
Hvala.
C1E moze da se iskljuci iz windowsa, ako si uz plocu dobio neki softver - to je najbolje resenje...

SpeedStep ne iskljucuje turbo. Kada je SpeedStep ukljucen, frekvencija varira. Npr, meni je Turbo bio na 3.8, brzina se menjala od 1.5GHz do 3.8, u zavisnosti od opterecenja CPUa. Takodje turbo nece da se upali ako ima parkiranih jezgara iz prostog razloga sto to znaci da CPU nije dovoljno opterecen. Prvo ce isparkirati jezgra, a onda - kad opet predje neku granicu opterecenja, podize i frekvenciju, napon i sve ostalo...
Ponavljam - to je napravljeno tako da krajnji korisnik to nista ne oseca, ali eto... nekad se pojavi potreba da se iskljuci takav power saving.
psionic is offline   Reply With Quote