View Single Post
Old 23-06-2013, 11:25 PM   #1
Goran B
Member

Goran B's Avatar

Default Re: Zvucne kartice stare i nove razlika a?

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Ne znam puno tehničkih detalja, imam u starom p3 još uvek Terratec DMX6fire, majku mu, ala svira uh...!

Mrtvi mp3 preko zaista snažnog phone preampa, zvuči ko kuća, bolje nego gooomila kartica novije proizvodnje, a preslušao sam desetine različitih modela dok sam radio u trgovini...

Zaista dobar sound ukupno, čak i mic preamp koji ima veoma lepo radi. Valjda je zato nisam nikad ni prodao...
E Bockie, kada se samo sjetim kako sam se zaljubio i koliko sam želio tu Terratec DMX6Fire kada je ugledah u Computer Music magazinu. To biješe prije nekih 10ak (a moguće i više) godina. Sjećam se da su je takođe i nagradili kao best buy audio interface. Iako je nikada nisam posjedovao, i danas osjećam neku nostalgiju kada okrenem ponovo stranice tog magazina, koji je zajedno sa Future Music magazinom napravio bukvalno revoluciju u mojoj glavi.

Što se tiče SB i sličnih kartica, koristili su to ljudi prije nekih 10ak godina u studijima u mom okruženju kao i u kućnim uslovima, neke su radile ok, a neke nisu, bili su i neki tzv. KX drajveri. Sjećam se kod prijatelja da smo imali razne probleme sa drajverima, zakucavao je Cubase i td. Međutim, upravo negdje u tom periodu, pojavljuje se M-audio na našem tržištu sa Audiophile 24/96 vrlo povoljnom karticom koja je bila vrlo stabilna i jednostavna za upotrebu sa veoma pristojnim rezultatom snimanja (analogni stereo in & out, digitalni izlaz kao i MIDI in & out).
To je ujedno bila i moja prva zvučna kartica, i danas je posjedujem i koristim i ni jednom, al baš ni jednom me nije iznevjerila. Neću je nikada prodati iz dva razloga: 1. sentimentalni (priznajem) jer jako mnogo radova sam uradio sa tom karticom, 2. male pare mogu dobiti i kada je prodam pa ću radije da je ostavim sebi (sve sa originalnom kutijom) za uspomenu na te dane, to novac ne može da kupi

Ah taj početak trećeg milenijuma, mladost i ludost

Još samo da dodam, tržište je danas sasvim dobro popunjeno sa budget karticama (PCI, USB i FW), koje su daleko ispred tih starih kartica (bar po specifikaciji i mogućnostima, da ne nabrajam sada sve).
Danas je to sve iskristalisano, optimizovano za sve DAW sisteme, ali nostalgiju nam ne može niko zabraniti

Last edited by Goran B; 23-06-2013 at 11:35 PM.
Goran B is offline   Reply With Quote