Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
Slika ne da nije izvucena iz konteksta vec izuzetno dobro opisuje danasnji lanac produkcija - reprodukcija... Sada se muzika u 99% slucajeva slusa na opremi koja ne zadovoljava nikakve kriterijume kvaliteta, da ne pricamo o hifi standardima 70'/80"koji su na nivou studijskih monitora... od svih valera koje trazimo u mixu postalo je bitno samo ono sto mogu reprodukovati prosecni laptop zvucnici... ipod slusalice postaju studijski standard... 
|
Ne znam koliko imaš godina, ali ja pamtim prvi Walkman koji je koštao 1500 Maraka, pamtim Marantz gramofone, a svakako danas znam kako zvuči smećarski MP3 player, bilo da je to telefon ili bilo šta drugo, kvalitet zvuka je toliko unapređen da ne može da se poredi sa uređajima iz onog vremena.
Ne znam gde si pročitao te informacije koje iznosiš.
Ako pominješ vrhunski HiFi iz onog vremena, možda bi mogli da govorimo o nekim subjektivnim stranama tog zvuka od ranije i ovoga danas, ali ne zaboravi da danas 99% populacije ima MP3 player koji će jako kvalitetno reprodukovati 320 kbps MP3, a osamdesetih i devedesetih samo su odabrani imali tu vrhunsku tehniku koja je koštala po nekoliko hiljada Maraka, ostala sirotinja raja je slušala neke tranzistore sa onim belim sluškama za samo jedno uvo, toga se takođe jako dobro sećam.
Slika je izvučena iz konteksta, utoliko više ako poredimo sa vremeono kome ti govoriš, danas se može sa par desetina hiljda Eura napraviti solidan studio čiji će se rezultati slušati na MP3 uređaju koji košta 20 Eura, a osamdesetih si morao imati studio od par stotina hiljada Eura za iste rezultate, dok bi finalni snimak i dalje slušao na tehnici od 20 Eura.
Poređenje je besmisleno.
Ne znam samo otkud tolika ogorčenost tehnologijom i time što je ona sada dostupna mnogima za mnogo manje novca.
Verovatno bih i ja bio da sam dao mnogo novca za outboard, ali to bi bio samo moj kompleks i frustracija, ne bi bio istinski razlog da mrzim napredak jer sam ja dinosaurus koji se ne prilaghođava.
Što se tiče analognog zvuka, tek to je izvučeno iz konteksta.
ta boja koju mi sada jurimo nije nipošto bila cilj, već propratna pojava, a tek sa dolaskom daleko savršenijih medija za snimanje bez šumova i distorzije nama fali malo toga, a to je već neka druga priča...