View Single Post
Old 10-02-2013, 10:58 AM   #16
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Default Re: Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji?

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Snaga CPUa se ne ogleda samo u gigahercima... Ili broju jezgara. NPR i7 ima 8 procesa koji se istovremeno mogu vrsiti, iako isto kao i C2Q generacija, ima 4 fizicka jezgra. Pa dalje, tu je i kolicina kesh memorije, tehnologije za povezivanje i zajednicki rad jezgara - cpu nije monolitna struktura, u sebi ima nekoliko uredjaja - za upravljanje memorijom, podacima... (ALU, FPU...), da ne pominjem FSB i ostalo. Dakle situacija nije bas tako crno-bela ....

.... Odgovor na tvoje pitanje bi bio - ako sa F12 u Cubendu ne dobijes da ti je crtica skoro do kraja, onda ti brze i ne treba. Ako te muce plaginovi koji krckaju i koce, naravno da ce apgrejd na i7 3700 imati smisla. Apgrejd na Q9300 naravno nece imati preterano smisla.
Psionic, druže, najlepše ti hvala na uloženom trudu, ali ovo i ostale stvari koje si napisao .... sve je to jako dobro poznato većini ljudi (meni sigurno jeste), i to nije ono što me je zanimalo.

Mene je zanimalo šta konkretno mašina sa i7 3770K, takvom i takvom zvučnom karticom, tom i tom latencom može da izgura i koliko ("tačno") ima smisla taj upgrade za mene.

Naravno da kada malo više zahtevnih VST instrumenata stavim i stisnem F12, ne vidim baš mnogo lepu sliku sa progress bar-om blizu leve ivice, već osećam kako ona lampica sa druge strane samo čeka da se upali.

Zato i razmišljam o boljim komponentama.

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
..... Zatim je tu i pitanje hladjenja. Tih par GHz koje dobijes, menjas za buku iz hladnjaka, koja ume da smeta u nekim situacijama. Jeste da je bas Q6600 bio zahvalan za OC (svaki OC je manje-vise stetan i moze da skrati vek trajanja, doduse ne koliko ga skracuje napredak tehnologije), ali ipak je to stara generacija procesora ....
Hlađenje sam podesio tako da koliko je god moguće smanjim buku (davno sam čak pokrenuo bio i temu o tome). Tako da, na 2.4GHz to lepo radi. Nije baš procesor nešto nesagledivo hladan, ali je sve u redu: pod punim opterećenjem temperature na jezgrima su do 65 stepeni, u realnom radu (aplikacije koje zapravo koristim) skoro deset stepeni niže. Pri tom se kućište jedva čuje.

Na kraju, kao što napisah u prethodnom postu, izgleda da to nije ni izdaleka dovoljno da se procesor efikasno hladi na 3.0GHz pri maksimalnom opterećenju, ali da u uobičajenim situacijama, čak i sa zahtevnijim aplikacijama, nema nikakvih problema.
Ghost Dog is offline   Reply With Quote