Quote:
Originally Posted by psionic
Snaga CPUa se ne ogleda samo u gigahercima... Ili broju jezgara. NPR i7 ima 8 procesa koji se istovremeno mogu vrsiti, iako isto kao i C2Q generacija, ima 4 fizicka jezgra. Pa dalje, tu je i kolicina kesh memorije, tehnologije za povezivanje i zajednicki rad jezgara - cpu nije monolitna struktura, u sebi ima nekoliko uredjaja - za upravljanje memorijom, podacima... (ALU, FPU...), da ne pominjem FSB i ostalo. Dakle situacija nije bas tako crno-bela ....
.... Odgovor na tvoje pitanje bi bio - ako sa F12 u Cubendu ne dobijes da ti je crtica skoro do kraja, onda ti brze i ne treba. Ako te muce plaginovi koji krckaju i koce, naravno da ce apgrejd na i7 3700 imati smisla. Apgrejd na Q9300 naravno nece imati preterano smisla.
|
Psionic, druže, najlepše ti hvala na uloženom trudu, ali ovo i ostale stvari koje si napisao .... sve je to jako dobro poznato većini ljudi (meni sigurno jeste), i to nije ono što me je zanimalo.
Mene je zanimalo šta
konkretno mašina sa i7 3770K, takvom i takvom zvučnom karticom, tom i tom latencom može da izgura i koliko ("tačno") ima smisla taj upgrade za mene.
Naravno da kada malo više zahtevnih VST instrumenata stavim i stisnem F12, ne vidim baš mnogo lepu sliku sa progress bar-om blizu leve ivice, već osećam kako ona lampica sa druge strane samo čeka da se upali.
Zato i razmišljam o boljim komponentama.
Quote:
Originally Posted by psionic
..... Zatim je tu i pitanje hladjenja. Tih par GHz koje dobijes, menjas za buku iz hladnjaka, koja ume da smeta u nekim situacijama. Jeste da je bas Q6600 bio zahvalan za OC (svaki OC je manje-vise stetan i moze da skrati vek trajanja, doduse ne koliko ga skracuje napredak tehnologije), ali ipak je to stara generacija procesora ....
|
Hlađenje sam podesio tako da koliko je god moguće smanjim buku (davno sam čak pokrenuo bio i temu o tome). Tako da, na 2.4GHz to lepo radi. Nije baš procesor nešto nesagledivo hladan, ali je sve u redu: pod punim opterećenjem temperature na jezgrima su do 65 stepeni, u realnom radu (aplikacije koje zapravo koristim) skoro deset stepeni niže. Pri tom se kućište jedva čuje.
Na kraju, kao što napisah u prethodnom postu, izgleda da to nije ni izdaleka dovoljno da se procesor efikasno hladi na 3.0GHz pri maksimalnom opterećenju, ali da u uobičajenim situacijama, čak i sa zahtevnijim aplikacijama, nema nikakvih problema.