View Single Post
Old 11-10-2012, 01:13 PM   #111
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Besplatni protools 10 hd za sve

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Da, ko što su drugi već nagovestili, Elastic audio, i to isključivo on, je jedini razlog zašto dosta koristim PT. Nemam šanse da mixam u njemu, previše me stvari nervira, ali što se editinga i trackinga tiče, te stretch kvantizacije istovremeno, dramatično mi menja rezultate, sa većinom klijenata koji nisu preterano vični preciznom sviranju, a još manje spremni da ih neko satima driluje, i to dok plaćaju na sate.
Pretpostavljam da si ukapirao da je moje pitanje bilo retoričko pošto sam, znajući šta radiš, naslućivao šta je tvoj razlog za korišćenje PT-a. Nego pitah čisto onako, da i drugi saznaju Zato je dobro da ste i ti i Jan napisali čemu vam služi taj program.

Nešto me vuče da odem u off-topic i kažem kako sve to što si pomenuo (i ne na naročito komplikovan način) može i jedan mnogo jeftiniji softver koji Kravadinka često pominje, ali neću

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Pazi. elastic audio je VELIKI mač sa dve oštrice, svašta se nešto gubi, al svašta nešto i dobija koristeći ga.
Znam. Been there, done that. Ali to je duga i druga priča, i nema direktne veze sa Pro Tools, nego sa time stretch-om kao takvim.

@Igor: Pa vidi, za razliku od Kravadinke ja ne pričam o karmi (mada ni ta priča nije bez veze) nego o jednoj prozaičnoj stvari: stabilnosti. Za razliku od Steinberga i ostalih popularnih DAW programa, narodne verzije Pro Toolsa se nisu baš proslavile stabilnošću. Doduše, iz ličnog iskustva imam pravo da pominjem samo PT9, gde je svaka nova generacija cr*cka donosila druge probleme (bar na mašini na kojoj sam ga koristio).

E sad, ako je nekome zaista nužan PT za posao, bolje je da ga plati nego da se zalama sa restartovanjem i ko majmun radi Save As... posle svake treće komande. Kome pak stabilnost nije toliko važna, znači da mu ni taj posao baš i nije toliko važan. Moja dva dinara.

Last edited by awacs; 11-10-2012 at 01:15 PM.
awacs is offline   Reply With Quote