View Single Post
Old 05-10-2012, 11:46 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ja licno sam protiv tih tweak utility programa. Prvo sto brljaju po registry bazi po sistemu - brisi sta ne treba, a cesto (narocito narodne verzije plaginova) prave keyeve koji naizgled nemaju veze s vezom, a potrebni su da bi "prevarili" sistem. Posle intervencije nekog utility-ja, pola plaginova ne radi, pola ne znaju gde su im preseti i slicno. Dakle big no-no.
Potpuno je sumanuto to sada raditi, jer se broj servisa udvostrucio,... a i ne predstavljaju najveci problem kao nekada.
Quote:
Tune up i slicni programi, daju mogucnost izbora, pa nije lose upotrebiti pojedine segmente tipa clean temp files, trash, browsing history... npr u folderu \Users\*username*\AppData\Local\Temp se nakupi nekad i preko 4-5 GB temp fajlova i smeca, koje je potpuno bezbedno brisati. To je po meni u redu koristiti, ali nikako ne njihove "optimizacije" registryja i sistema.
TuneUp sam probao, i njegov "turbo" i sada koristim, pri tom sam prosao sve predlozene faze optimizacije, i nisam pristao na neke stvari koje mi realno trebaju...
Quote:
Ja volim da disejblujem servis Windows Search (koji ponekad smara po hard disku nakon duzeg "idlovanja") i SuperFetch, koji puni RAM korisnim i cesto startovanim aplikacijama - da ne bi bezveze stajao neiskoriscen RAM...
Search u Win7 je totalni fijasko, pogotovo sto UVEK pokusava instant search dok jos uvek kucas, pa je prava akrobacija neophodna da uopste otkucas pojam koji trazis.

Od ostalih funkcija koje su bile nekada podnosljive a sada su katastrofa, bi naveo i sam windows explorer, koji mi je samo izgledao u pocetku nezavrseno, ali posle pokusaja koriscenja, video sam da je on znacajno izmenjen i da su korisne funkcije sasvim izbacene (recimo, slobodni prostor na disku na statusnoj liniji, odmah, bez cekanja da se sve "sracuna")

Copy file, move file, je katastrofa kada se prebacuju celi direktorijumi... jer on mora da ih sve prebroji i sta vec ne.. i onda se prvo ceka to, pa se posle ceka na kopiranje... to sve traje daleko duze nego na XP.

Za windows explorer koji je nalik starom, XPovom postoji alternativa u vidu projekta "Classic Shell", koji je besplatan, i koji stvarno olaksava zivot barem u delu funkcija baratanja sa fajlovima... podesavanje mu je veoma sofisticirano, i moguce je izvuci dobre funkcije novog explorera, a ostale skloniti da ne smetaju. Nije obavezno ga uvek podesavati, default stanje mu je sasvim ok.

Za iskljucenje instant search i INSISTIRANJE sistema na indeksiranju svih fajlova ako zelim da to bude i brzo (citaj, upotrebljivo) nisam nasao alternativu.

Za brzi i optimalniji move/copy nisam nasao alternativu.

Za ozbiljniji file search, preporucujem Agent Ransack (free), pretrazuje fajlove po sadrzaju (keyword), veoma ozbiljno i uspesno.

Na Win7 sam presao iz razloga zbog koga sam zeleo da ostanem na XP:
-na Win7 x64 bolje rade stare 32-bitne aplikacije, nego na XP x64 (!?)...
defintivno jos jedna M$ brljotina...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 06-10-2012 at 07:10 AM.
boggy is offline   Reply With Quote