Quote:
Originally Posted by gregor z
Po toj logici muzika se svrstava u "kaste" i neka muzika je "vrijednija" nego druga. Sve te "orkestarske tehnike" nadjes i kod ostalih izvodjača, samo su to drugi instrumenti. Uzmimo Autechre za primjer. Po tvojoj logici oni su obični laptopa?i koji sla?u neke "loopove" i ne sviraju nikakav instrument, niso klasično ?kolovani etc?ali je meni to ?to rade isto kao najkompleksnija klasika ili jazz. Samo da upotrebljavaju pristupe i alate koji nisu arhaični.
|
Ne. Ako je neophodno, deli se na stilove. Ali naravno da neko ko ne peva, ne svira ili ne komponuje nije muzičar. Kao ?to fudbaler nije ko?arka? ili vaterpolista nije ragibsta, iako svi petljaju ne?to sa loptom. Čak je i D?on Kejd? svoje radove nazivao "organizacija zvuka" jer je negde osećao da muzika nije adekvatan termin. I nije. I naravno da nisu isto Autechre i Keith Jarrett. Nekome je blisko jedno a nekome drugo i ?ta je tu neobično. Ti pretpostavlja? da bih ja sada ukinuo laptopove, samo kad bih mogao, ali nije tako.
Quote:
Ba? me zanima kakvu bi muziku danas radio Wagner ili Bethooven.
|
Govori? o ljudima koji su se, pre svega bavili sadr?ajem svoje muzike. I programskim i muzičkim. A insinuira? da se danas ne bi bavili muzičkim sadr?ajem zato ?to...?ta? Sadr?aj nije bitan danas? Ili tebi odgovara da nije bitan? Dve stvari sam siguran, kada su oni u pitanju : ne postoji nikakav timski rad kada su takva dela u pitanju 2) Takav jezik se ne razvija tako ?to ne nauči? da svira?. I to va?i do danas. I va?iće dok neko ne napravi Talent/Knowledge plugin.
Quote:
To je opet segregacija na "pravu" muziku i "nepravu" muziku. I to je ono ?to me u tvojim stavovima najvi?e smeta.
|
Pa to ti radi? podelom na "staru" i "savremenu". I ti stalno ide? sa pretpostavkom da je "stara" ekvivalent "pravoj" a "savremena" onoj koja to nije. Ali činjenica je da nije sva muzika jednaka, kao ?to nisu svi ljudi jednaki. Ni u sportu, ni u muzici, ni u ?ivotu. Neko nema ni kinte - neko je bogat, neko je Jeff Beck a neko ne mo?e ni na pla?i da svira 2 akorda...itd. Ili smo sad svi politički korektni pa se pravimo da to nije tako?
Quote:
Nisam samo miks in?injer ali ko ti daje pravo da ka?e? da miks in?injer nije muzičar? Po meni je kod mnogo bandova koje si napomenuo - sound design, efekt prostora, ekvalizacija instrumenata i njihovi omjeri napravio "aran?ma" - koji bi inače znao zvučati kao tisuču drugih stvari - originalan i interesantan.
Ko je tu sada "autor" - samo onaj ko je napisao stvari na papir - ili svi ostali koji su to zasvirali i "sastavili" sa nekim "soundom" kojeg je napravio producent/mix in?injer i time dodali emocije , prepoznavnost i neku dodatnu kvalitetu. Po mom mi?ljenju svi su co-avtori i danas se za to tra?i publishing i credits - jer su svi ti ljudi godinama vje?bali svoj instrument i znanje "aran?iranja" iako je instrument dugme na compressoru ili mi? na kompjuteru.
|
Odgovorio sam već ali hajde ponovo : ako je zvučni zapis dizajniran efektima, ekvilizacijom itd - onda je autor miks in?injer. Ako je zvučni zapis komponovan, onda je pretpostavljam kompozitor autor. Nema tu neke posebne dileme. Nisam
za jedno a
protiv drugog, samo to nisu iste stvar. A nekada se zaista umeju i spojiti i to je ok. Samo, mo?da prečesto i preagresivno, volim da naglasim da je te?ko zamisliti Skrillexa/Guettu/Itd. kako sviraju ne?to, dok, pretpostavljam, da Steve Vai ili Danny Elfman nemaju problem da uključe laptop. I to je ta razlika, koja je realna.
Quote:
Osobno dobro poznajem nekoliko poznatih komponista, i svi barataju kompjuterom dok pi?u?.po njihovim rečima puno je lak?e raditi ako mo?e? midi klaviaturom probati kako če ne?to zvučati u "orkestru" i skoro da ne pi?u vi?e note , dok ne idu stvar isprobati orkestrom?meni to zvuči kao prednost a ne limitacija.
|
Opet, ni?ta nemam protiv kompjutera - imam desktop i 5 laptopova u kući i svi imaju neku svoju funkciju. Ali nijedan nema funkciju ?taka koje dočaravaju ne?to ?to će kasnije da se desi. Ako kompozitor ne zna kako će zvučati ne?to ?to radi onda...mo?da bi mogao malo da zagreje stolicu(sem ako nije zadovoljan time ?to ne ume ne?to ?to je defaultno očekivanje od njega). Da ne bi ovo postala debata
pro ili con notografije - ako neko misli da je re?enje da gestikulacijom objasni 50-orici istovremeno ?ta da sviraju, samo napred. I niko ne ide da "isprobava" ni?ta sa orkestrom. Kada dođe do orkestra ili je gotovo ili nije. Naravno, kada je manji sastav, stvari su ne?to manje problematične po tom pitanju - radilo se o gudačkom kvartetu ili 4 laptopa. Samo zamisli da uđe? u prostor sa 50 ljudi za kompjuterima i ka?e? "hajde sada svi zajedno ne?to da probamo/jammujemo"...no upravo je to i tema bila...jedna osoba ve?ba, svira, peva, radi na sebi a druga isprobava presete i pluginove. Ako im je obojici(oboema, oboma) lepo ne vidim razlog da se neko ljuti ?to je neko drugi rekao "ej pa ovaj svira a ovaj laptopuje".
Quote:
Muzika se non stop mjenja i razvija?sa obzirom na socialnu okolinu u kojoj ?ivimo?i ja hoču putovati njenim tokom i ako je moguče - doprineti ne?to novo sa mojim znanjem i iskustvom - a ne ostati negde na putu i izolirati se od svega ?to novoga dolazi.
|
Upravo tako, ali ovde postoji neka tendencija da se za?muri na jedno oko kada su ti tokovi u pitanju. Nije elektronski niti kompjuterski generisana muzika ni?ta novo niti stvar - zapravo je starija pojava od većine(ili od svih) ćlanova foruma. A i posebno volim kada neko toliko voli muziku i ?ivi za nju da nije na?ao za shodno da nauči da korektno svira bilo koji (muzički)instrument. To je kao da voli? fudbal ali ne voli? da se umara? pa onda igra? virtuelni fudbal na Playstationu.
Quote:
Originally Posted by DaBear
Neko ko je studirao kompoziciju moze da se jede od muke sto sa tim svojim fakultetom nemoze da zaradi ni banke a neki klinac sa Fruity Loops na laptopu pravi "neku" muziku i zivi (jedan deo svog zivota) od toga !!
|
Samo ?to je ovde ispalo da se Fruity Loopa?i ljute kada im ka?e? da je to FL a miks inj?ineri se ljute kad im ka?e? da su MI. Ako neko nije zadovoljan svojom "titulom", neka je promeni - a ako jeste, onda niko nema razloga da se vređa, jer to nije ni bila ideja threada. Bar ne moja.