View Single Post
Old 07-09-2012, 10:22 PM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: home-studios-are-killing-music

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak.
Kad sam pročitao ovo što si napisao očekivao sam da ćeš u nastavku zaista "dezintegrisati" navedeni članak, a zapravo si ga u potpunosti podržao

Socijalne mreže koje pominješ, brzina odašiljanja informacija, lakoća promocije - sve te stvari su šlag na torti, baš kao i zvučni dizajn muzike. U onom tekstu se radi o tome da vlasnici kućnih studija po pravilu troše više energije na razmišljanje o šlagu (zvučnom dizajnu) nego o muzičkom sadržaju (ili sam ja potpuno pogrešno protumačio poentu).

Oni likovi kojima si za jedno popodne objasnio kako da snime demo snimke verovatno trenutno čitaju forume u potrazi sa audio interfejsima sa manjom latencijom, raspituju se o najboljim Kontakt bankama gudača, duvača, basa i bubnjeva. A onda će da počnu da traže konfiguraciju za mašinu koja će moći da podnese sve ono što su zamislili. I da okače rezultat na neku društvenu mrežu. U trenutnoj praksi, socijalne mreže su zatrpane muzičkim poluproizvodima i više liče na showroom nekog proizvođača mašinskih delova nego na showroom proizvođača mašina.

Vlasnik kućnog studija po definiciji ima veću frku od toga da mu pesma zvuči loše nego da mu sama pesma bude loša. Pošto je njemu samom važno da i sebi i drugima opravda trošak (makar i minimalan) koji je imao opremajući taj "studio". I više vremena provodi u potrazi za najkvalitetnijim pluginovima i zvučnicima nego u eksperimentima sa melodijom, harmonijom, groove-om i formalnim planom pesme. I to je realnost, year 2012.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 07-09-2012 at 10:29 PM. Reason: 1
awacs is offline   Reply With Quote