Re: home-studios-are-killing-music
evo kvejče, ja da ti ispunim očekivanja, mogao bih reći da se ipak samo delimično slažem sa ovim textom. U smislu da je veoma tačan i ima odličnu logiku, i prilično statistički precizno predviđanje, ali i i da je cela ideja jednostavno vremenski ograničena. Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak. Iz mog iskustva, a neprekidno analiziram i gledam šta se oko mene dešava, facts of life, year 2012 :
- nikad nije bilo brže i jednostavnije doći do šireg auditorijuma sa svojim proizvodom, pesmom, nazovi to kako god oćeš
- obzirom na gornju stavku, lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko više nema želje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrdže u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje više realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko šta želi, naravno. Ko želi dobar snimak, i ko poštuje produkciju kao nešto od esencijalne važnosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da što pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lakše da to završe sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).
E sad, čini mi se da sve ostalo samo po sebi stoji u ovom članku, o gubitku interesovanja za vežbu, o magičnom magnetizmu ideje da "mogu i sam sebi postati valjan producent, eto Trent Reznor je mogao", i gomili propratnih elemenata, koje ste i vi spomenuli (zlatna je misao o 6 para ušiju u odnosu na monitore). Samo bih osporio tu njegovu ideju da ovi koji krenu putem home recordinga, odma usporavaju, ne stižu do rezultata i sl. Svakodnevno viđam ljude koji brzo i lako dolaze do snimaka, i prisutnosti na muzičkom nebu.
|