Thread: NLE software
View Single Post
Old 01-09-2012, 04:19 PM   #12
Kooole
Junior Member

Kooole's Avatar

Default Re: NLE software

Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
Ne razumijem tko je ?to ovdje pobrkao Uskoro conforming neće postajati, jer će svi montirati s izvornim fajlovima.

Premiere nema probleme sa sa stabinosti, odnosno - ja ih nisam imao. A omogućuje mi da istog trena kad dobijem materijal krenem u posao. Konvertiranje za FCP ili AVID je čisti gubitak vremena. Za?to? Zato ?to mi master ionako nikad neće biti editing codec i kad-tad ću morati odraditi nekakav conforming.

I AVID danas mo?e sve progutati, ali ga to čini ?e?će nestabilnim. Prouči malo AMA import. Nije lo?a ideja, ali je lo?e realizirana. Između FCP 7, AVID-a i Premiere-a su ostale vrlo male razlike - ako raspravljamo o filozofiji rada tri programa. Tehnolo?ki, Premiere je vjerojatno daleko najnapredniji SW trenutačno.

Ja nisam primjetio da postoje ikakve rasprave oko izlaznog formata, ako mislimo na istu stvar. Filmovi se distribuiraju na 35mm vrpcama ili DCP-u... A kao intermedijat se koristi uncompressed (recimo DPX)...
Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?

Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.

S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.

Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo

@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf

Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.