Quote:
Originally Posted by Kooole
Nemojmo brkati editing, finishing i exporting 
Danas sa edl listama, omf-ovima, aaf-ovima i ostalim drndama vrlo je lako seliti projekte.
Kolko znam, gotovo svi imaju export kao sekvencu ili kao movie file.
Kao i odabir renderinga.
Opet u tome prvo mjesto zauzima avid, koji je takav pristup doveo do savrsenstva.
ALI...opet brkamo programe 
Avid je zatvoren sistem koji se uglavnom koristi u zatvorenim sustavima sa tocno odredjenim workflowom.
Zato ima najrazradjeniji sistem razmijene projekata.
Premiere i edius su ultraotvoreni, mogu progutati svako govno i u real timeu ga isplejati (sto si jedan "veliki" avid ne moze zamisliti), ali im upravo to rusi stabilnost.
Jebajga...to je tako.
Final cut je prekopirani premiere i jedina mu je prednost sto je relativno stabilan na macu!
Sto se tice izlaznog formata...tu iskreno nisam bas siguran...
Ima tu one vjecite rasprave "moj je veci", ali i jako puno marketinga.
Mozemo mi raspravljati od vardara pa do triglava, al necemo bas doci do relevantnih zakljucaka.
Na kraju krajeva, kao i u audiu, najbitnije je ono sto je na snimci, a ne sama snimka.
|
Ne razumijem tko je ?to ovdje pobrkao

Uskoro conforming neće postajati, jer će svi montirati s izvornim fajlovima.
Premiere nema probleme sa sa stabinosti, odnosno - ja ih nisam imao. A omogućuje mi da istog trena kad dobijem materijal krenem u posao. Konvertiranje za FCP ili AVID je čisti gubitak vremena. Za?to? Zato ?to mi master ionako nikad neće biti editing codec i kad-tad ću morati odraditi nekakav conforming.
I AVID danas mo?e sve progutati, ali ga to čini ?e?će nestabilnim. Prouči malo AMA import. Nije lo?a ideja, ali je lo?e realizirana. Između FCP 7, AVID-a i Premiere-a su ostale vrlo male razlike - ako raspravljamo o filozofiji rada tri programa. Tehnolo?ki, Premiere je vjerojatno daleko najnapredniji SW trenutačno.
Ja nisam primjetio da postoje ikakve rasprave oko izlaznog formata, ako mislimo na istu stvar. Filmovi se distribuiraju na 35mm vrpcama ili DCP-u... A kao intermedijat se koristi uncompressed (recimo DPX)...