Thread: Limiter - WTF ?
View Single Post
Old 15-07-2012, 07:44 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Limiter - WTF ?

Limiter?! Ivica,..Ivica....?!

Ne znam o kom limiteru je reč?

Možda nešto ima veze sa tim da su na master sekciji inserti 1-6 PRE "reglera" a inserti 7 i 8 su POSLE "reglera"...!

Dakle, efekti na insertima 7 i 8 su POSLEDNJA instanca i mogu (ako su tako namešteni) pojačati ili smanjiti signal mimo vrednosti iskazanih na master "šini"...!

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
Znam da skracuje peakove i da posacava srednji deo zvuka
Limiteri (osim kompleksnijih koji sadrže jasno naznačene EQ sekcije) NE VRŠE promenu ekvalizacije.

To je "prirodan" rezultat koji se dešava kao posledica saturacije određenih segmenata frekventnog opsega.

Dakle, ako u određenom zvučnom spektru u prisustvu limitera kao krajnje instance, smanjimo (saturacijom,ekvalizacijom ili nekim drugim procesom) deo spektra, prirodno je da ostali prisutni deo sprekrta evociran dejstvom limitera pokuša da "nadomesti" novonastali prostor.

Ovu tehniku i sam često koristim u miksu u određenim slučajevima, kada npr. želim da istaknem visoke tonove, umesto da se "latim" plug-ina i "drknem" još 3 db visokih, lepše je pokušati smanjiti niske tonove za 1 db i pojačati ceo kanal za 1 db i visoki će prirodno "isplivati", mnogo lepše nego da se "odšrafi" glupi "tranzistor"...!

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote