Part I:
Pre svega ne vidim uopste razlog cemu trazenje delova i workflowa naseg trenutnog softvera u nekom drugom softveru? Tako ne treba ni sa zenama, svaka ima svoje nesto najbolje (ali to je vec druga prica

)
Ako nam je taj koji vec koristimo omiljen i naucili smo na njega, onda ne treba biti previse kritican prema drugima ako nemaju ista resenja na koja smo mi navikli, nego treba naci drugi nacin i ukoliko zelimo, pruziti sansu drugome ili se jednostavno vratiti na svoj "omiljeni" ..
Ako vec zelimo da oprobamo nesto drugo, onda to treba koristiti onako kako
je zamisljeno i dizajnirano, a ne kako smo mi zamislili ili naucili da radimo u nekom drugom softveru, pa kad ne ide, odmah se zaliti kako mu fale neke stvari i kako nije dovrsen..
Part II (sorry za ot):
Mislim da su se ljudi danas previse razmazili i ulenjili i da traze dlaku u jajetu (iz ne znam kojeg razloga)..
Kako je bilo u vreme Ampexa i 2,3,4..8-kanalnih usnimavanja ? Da li su se ljudi tada zalili kako pitch korekcije, kako imaju samo 8 slotova za VST(i) ili kako im ne valjda mixer i editing workflow nema multi-tool ?
Tada su jednostavno trazili resenja i zaobilazili srecno svoja ogranicenja, bili oprezni pri snimanju i pazili da ne prave greske, posvecivali se i verovali sluhu i muzici.
Posle kada su seckali trake makazama ispadne da su bili kreativniji i zadovoljniji nego mi danas

.
Evo krecem od sebe i uhvatim sebe kako sam razmazeni gotovan. Zelim neke sitne stvari koji ce mi mozda ustedeti 1-2 sekunde vremena i mislim ako to ne dobijem u sledecoj verziji daw-a trazicu drugi

.
Onda shvatim da su nam danasnji racunari opremljeni takvim kvalitetom i potencijalom kakav pre samo 10-15 godina nisu imali ni najveci studiji na svetu..
Danas smo sa ovakvom tehnologijom vise dobili ne talentovane pevace (kojima cemo caskom ispeglati glas pomocu autotune-a, melodyne-a, vari-audia i sl.), nemastovitu i "nemuzikalnu" muziku (hey, lako cu kompenzovati tu repetitivnost loopa od 16 bara tako sto cu automatizovati 200 parametara i jos jedno 50 modulacija, pa ce pesma biti totalno kreativna i mocna

), preglasnu muziku bez imalo dinamike (sidechain era je, a i treba iskoristiti sve te nanovije kompresore, limitere i transient shapere

dok ne brikujemo pesme do neba) i naravno vise od svega klonove u top 40/ pop 50/ beatport 10/ billboard 100 itd listama, gde sve pesme u listi lice jedne na drugu do te mere da boli glava posle preslusane kompilacije istih "top labela/kuca".
Ako hocemo da budemo "originalni" i "totalno drugaciji", uzecemo funk/rock/disco numeru iz 70-ih za koju niko nikada nije cuo godinama i semplovacemo je (ne kreativno) dok se ne "izlize", dodati neke (besmislene) "rime" i "beat" loop na nasem beat-thangu i imamo novi mtv hip hop hit! (mada ni mtv vise nije muzicka televizija, ali to je druga tema) ..
Isto tako vazi i za house .. Hmm.. Mada, koji house ? Pravi house vise nije prisutan, barem ne vise kao mainstream, nego neki hibrid tzv. elektro-cheesy trance-dubstep-hardcore house-a (zovu ga i "elektro/progresiv haus", ne znam zasto (!?)) koji je vise vredjanje inteligencije nego muzika - od gete, preko dedmausa, svedske kucne mafije, ti(J)esta do skrileksa koji je uspeo da ubaci ovaj tzv. dubstep deo u house i napravi opet "revoluciju"

.
Sto se tice techno muzike, to je prica za sebe, pre 3-4 godine techno scenom je (za)vladao tzv. "nu minimal" koji se sastojao od dosadnih 606/808/909 (nemam nista protiv ovih masina ako se kreativno koriste) repetitivnih deonica od 10 minuta gde se ubaci 2 breakdown-a/bridge-a u obliku whitenoise-a kojeg provlace kroz filter i sweepuju filter, da bi onda, na vrhuncu te "ekstaze", ponovo vratili istu loop deonicu koja se vrtela prethodnih 5 minuta.
Onda je takav minimal "napredovao" u danasnji "moderni (napumpani) techno" gde vlada (novi) Umek i stara ekipa (sa "novim" "cigla" zvukom) koji se bazira na istom principu kao prethodni minimal samo sa malo tvrdjim zvukom i nesto brzim trakama. Druga grana se stopila sa tzv. "Berlin minimal techno" gde vlada Richie Hawtin sa ekipom vec duze vreme.
Takodje, "ovaj novi (Umek) tehno" postaje mainstream gde se na svim zurkama po klubovima/kaficima vrti zajedno sa gore pomenutim novim hausom a negde sluzi i kao uvod u NuTurboFolkGrand vece kada pocne "pijanka", da se zna da i mi znamo sta je, jelte, "tehno" bre!
A kod Umeka(/Beyera/Dubfire/Voorna i na Exit itd) na koncerte dolaze devojke u stiklama sredjene i doterane jer su upravo izasle iz folkoteka, ali one su svestrane pa slusaju i "tehno" jer su moderne i cool, a i treba im materijala za facebook (to je vec druga tema).
Sto se tice trance-a .. Koji trance? Ne postoji vise to..Psy/Proggy/Dark se stopio u besmisleno 15 minutno 140-150 bpm parenje macaka, a ovaj "euro" uplifting, melodic, tech trance (spao sa 140bpm na 128bpm) -> pogledati gore navedeni hibridni house!
Eto, to je moj pogled na to kako u nekim slucajevima nove tehnologije i previse izbora i opcija mogu i da "odmognu" pri stvaranju kvalitetne muzike i dovedu do masovnog stapanja u jedan hibridni zanr gde je sve isto (barem u mainstream delu EDM-a) i probijaju se samo popularni ali ne i najbolji producenti.
Srecom postoji i taj "non-mainstream" deo koji jos uvek drzi kvalitet elektronske muzike i koji jos uvek ume da ponudi originalne naslove sa starim i novim producentima, gde neki od njih rade u 15 godina starim trackerima, Cubase VST32, Logicu 5 (na windows-u, naravno

), starim PT sistemima itd i ne misle da ih menjaju niti se zale na ogranicenja, nego jednostavno prave (dobru) muziku

..
Takvim se ljudima divim i takvi ljudi su mi inspiracija da zaboravim daw ratove i jednostavno opredelim se i naucim da radim jako dobro na jednom alatu i posvetim se kvalitetu muzike a ne testiranju 20 razlicitih programa.
Pored toga, uvek ostaje stara dobra classic, blues, jazz, ambientalna i elektronska muzika koju cu slusati za sva vremena, pa se ne bojim kraha moderne muzicke industrije kada jednog dana kompjuteri budu sami pravili muziku

..
Sto se tice moderne akusticne muzike, mislim da se (za sada) jos drze mesajuci se sa kvalitetnim elektronskim pravcima, stvarajuci nove zanrove poput post rock-a i nugaze-a, dok neki stari zanrovi poput metala i rock-a idu ka losijoj muzikalnosti i mocnoj "brick" produkciji..
Naravno, trash ce uvek ostati trash, bila elektronska ili ne-elektronska muzika i toga je uvek bilo na top40, ali bojim se nikada losijeg trasha nego danas nismo imali

..
(stanje u nasoj zemlji ne zelim ni da pominjem, necu da se nerviram samo)
Toliko od mene, drugari, izvinite na velikom off-topicu, ali ovo mi je poslednji post u narednih 9-10 meseci, idem iz zemlje trbuhom za kruhom (stomakom za zvakom

), pa sam hteo da napisem
svoje iskreno misljenje o stanju u daw svetu i dokle je dovelo
Hvala svima koji su doprineli (pre svega dobroj muzici

) ovom threadu i ostalim dobrim threadovima..
Pozdrav