Re: Master EQ po tonalitetu pesme
Ako mogu da uletim, da malo smirim situaciju... Naime, ovaj proces je standardna procedura u Masteringu i radi se vec jako dugo, ja nista nisam znao o tome pa sam pitao, jako mi je drago sto se Gregor javio jer on zna tacno na sta sam mislio.
Korekcije koje se rade na ovaj nacin su minimalne, 1-2 dB mozda i manje kada je master u pitanju. Poenta je da recimo ukoliko zelimo da Boost-ujemo basove uradimo to na Sub frekvencijama i Lo frekvencijama koje su u tonalitetu pesme i to u oktavama tako da istovremeno dizemo 55 Hz i 110 Hz za 0.5 dB sa jako visokim Q-om i bitno je da su to osnovni tonovi u skali date pesme, ne da bi bilo sta zamaskirali vec da bi na, kako kazu, veoma muzikalan nacin resili problem i izbegli da se Boostuju nepozeljne frekvencije koje nisu u tonalitetu, a dolaze i od bubnja!!!
Danas sam imao divan eksperiment na ovu temu sa bas gitarom, kroz celu pesmu svira mozda 4 tona, uklonio sam frekvencije koje su suvisne i nisu u skali,polutonove, jako preciznim rezovima, pritom koristio i Analyzer da jasnije vidim sta radim i radio to u bas opsegu, iako ne znam da objasnim kakva je bila razlika ona je bila veoma cujna, vise definicije, vise Headrooma, nekako manje djubreta, energija i ton basa se nisu promenili ni za nijansu...
Takodje, posto je pesma u Em, eksperimentisao sam i uklonio sve niske frekvencije koje se pojavljuju samo na tonu E, rezultat je bio ludacki, ostali su samo overtonovi ili kako bih rekao ''Boja'' basa na tom tonu, dok su ostali tonovi ostali netaknuti.
Gregor je preporucio ovaj EQ cini mi se ne zato sto prati frekvencijom problematicne tonove, vec zato sto je lakse naci frekvencije odredjenih nota i fiksno ih smanjiti, jer je ovaj postupak generalno dosadan treba juriti frekvencije pesaka unositi sa decimalama itd.... To sto prati problematicne frekvencije u principu nema toliko veze sa ovim mastering procesom.
Takodje sada bih znao kako da resim problem od pre par godina kada sam miksao Trilogy bas gitaru koja je samo na jednom tonu imala neki low resonance peak, da sam tada koristio ovu automatizovanu funkciju pracenja frekvencija kao u ovom pluginu ne bih dobio nista jer bi on tu rezonancu pratio i u drugim tonovima gde ona nije pravila problem i ukenjao ton basa, ali sad mislim da bih ovaj problem mogao da resim cak i u postu!
Uklanjanjem tih suvisnih frekvencija u mixu daje vise headrooma i definicije i tajna je zanata za koju ne zna bas svako, a ja eto naleteh pa da pitam...
Gregore, ti reci ako sam nesto pogresno skapirao...
|