Re: DJ Umjetnost??
@Arthur Eto kako ipak moze nesto korisno da se napise bez mnogo tenzije. Btw, ne znam ni ja nikoga ko bi bez truda mogao da radi bilo sta i da bude uspesan, na bilo koji nacin, u tome - bilo da je tonac, trubac, bodibilder ili vodoinstalater - ali ovakva poredjenja su upravo ono sto pali varnice sa obe strane - iskreno, ne verujem da bi neko ko je ulozio 15-20 godina na rad na sebi zamenio tu vrstu scene i okruzenja za ovu o kojoj pricamo.
@Big Bockie Ako je ovo "kafana", onda nema razloga da se neko uzbudjuje jer je nekome izletela koja psovka ili je neko izrazio stav koji se kosi sa elementarnim lepim ponasanjem.
U svakom slucaju, vrlo sam zainteresovan da saznam na koji nacin je "u najmanju ruku podjednak posao" sklapati set i posvetiti zivot klasicnom klaviru ili bilo cemu slicnom. Znaci li to da bih pustanjem muzike na radiju ja postao bitniji od Pink Floyd koji pustam? Khm...
Takodje, kada edukujes nekoga, bilo da je u pitanju "desna ruka" ili istorijat, smisao i znacaj DJ-inga bitno je da ti taj neko kriticki veruje - tj. kad vec ima toliko ljudi spremnih da se raspravlja, mozda neko moze i da objasni cemu se radi pa se sledeci pu Tajsam nece ponasati kao delikvent. I dalje niko nije odgovorio, sem sto je Arthur ukazao na to da je to tezak, odgovoran posao i da treba nekoliko dana/sati da se sastavi set lista - kao da je neko rekao "Sviranje bubnjeva? To je jako tezak i odgovoran posao" - to valjda vazi za vecinu poslova.
Sto se tice analogije sa pusenjem - valjda je vise opste mesto prica o industiji(iilegalnoj za sada) koja je osnovni pokretac citave te scene - i da, niko nije primoran ni da slusa nesto, ni da pusi, ni da se drogira. Kao sto muzika u kafani sluzi da gazda proda vise pice tako i ovo-nesto-sta god to bilo ima slicnu funkciju. Kakve klasicni pijanizam i bilo koji vid umetnosti imaju veze ima sa tim??? Pre nego sto neko odgovori(ako odgovori), ne osudjujem nikoga niti namecem moralni stav bilo koje vrste - potpuno podrzavam sve vidove opijanja i uzivanja u svim vrstama zvuka - to je privatna stvar svakog pojedinca uslovljena mnogim faktorima, od socijalnog statusa do obrazovanja i intelekta.
Hvala Arthure na objasnjenju, tako je trebalo ovo da izgleda od pocetka. S tim sto uprkos jasnoj liniji razvoja na koju si ukazao, kompozitor J.M.J. i sadasnji DJ nemaju bas mnogo slicnosti. Ili gresim?
|